Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istražili smo

U pozadini su i atraktivna zemljišta: 'Hrvatska ne gori zbog borova i klime. Požare će biti sve teže gasiti'

16.07.2022.
u 00:57

Poplave, požari, pijavice i oluje događaju se diljem svijeta sve češće i takve pojave su sve razornije. Stručnjaci tvrde da iza svega stoje klimatske promjene koje se odvijaju brzo i ne smiju se ignorirati. Detaljno smo razgovarali s akademikom Mirkom Orlićem koji ne predviđa lijep scenarij u budućnost kad su požari u pitanju, a stručnjak za šumarstvo Darko Pleskalt posebno se osvrnuo na alepski bor koji obitava u Dalmaciji i oko kojeg je stvoren mit kao o "šibici za potpalu u ljetnim mjesecima". Razgovarali smo i s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem o manjkavostima protupožarnog sustava i problematici neobrađenih poljoprivrednih zemljišta koje bi, kaže, trebalo oporezivati da bi se vlasnike natjeralo na uređenje okoliša koje može spriječiti velike požare. Za komentar smo se obratili i stručnjakinji za urbanizam Ani Grgić koja problematizira Zakon o šumama koji je godinama omogućavao brzu prenamjenu opožarenog zemljišta u građevinsku zonu, a što je pobudilo sumnju da su zainteresirani akteri na tržištu nekretnina proteklih godina namjerno izazivail požare.

Komentara 21

PL
plenkikok
23:34 15.07.2022.

Zabraniti prenamjenu zemljišta i požara neće biti. Ako je bila šuma, šuma mora i ostati pa taman drveta ne bilo tamo.... I nitko neće paliti, jer neće imati koristi od toga. Dakle, ako ćemo ići po samoj logici - političari su i sami dio svega toga, jer da nisu, zabranili bi prenamjenu zemljišta već odavno.

DU
Deleted user
23:03 15.07.2022.

i kad mislis da je lopovluk dozivio kulminaciju nasi ga lopovi opet uspiju izdignuti na visu razinu.

Avatar Bill Carson
Bill Carson
23:33 15.07.2022.

Za takvu vrstu štete i opasnosti, ugrožavanje ljudi i imovine velikog razmjera - barem 20 godina zatvora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?