Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zaostaju u cijepljenju djece: Riječki epidemiolozi traže pomoć od HZJZ-a

Oni preciziraju da je trend pada procijepljenosti MMR cjepivom u primovakcinaciji i u PGŽ zaustavljen lani pa, dok je 2017. procijepljeno 80% djece, lani bilježe mali porast na 80,2%. Zaustavljen je, kažu, i pad procijepljenosti cjepivom 6u1
25. kolovoza 2019. u 21:59 2 komentara 557 prikaza
Cijepljenje djece
Foto: GettyImages

Nakon što je od 2011. do 2017. Hrvatska bilježila pad cjepnog obuhvata djece, prošle je godine taj trend zaustavljen, a najveći je porast obuhvata zabilježen u južnodalmatinskim županijama u kojima je najviše pao. Nažalost, u Primorsko-goranskoj županiji nastavljen je pad cjepnih obuhvata u primarnom MPR cijepljenju, stoji u izvještaju HZJZ-a, pa smo pitali Zavod za javno zdravstvo PGŽ zašto je tako.

Ivan Pernar (NE)CIJEPLJENJE Pernar krši pravo djeteta, moguća kazna - 2000 kuna

Oni preciziraju da je trend pada procijepljenosti MMR cjepivom u primovakcinaciji i u PGŽ zaustavljen lani pa, dok je 2017. procijepljeno 80% djece, lani bilježe mali porast na 80,2%. Zaustavljen je, kažu, i pad procijepljenosti cjepivom 6u1 (difterija, tetanus, hripavac, bolesti izazvane HiB-om, poliomijelitis, hepatitis B) u primarnom cijepljenju kojim se cijepi dojenčad sa 2, 4 i 6 mjeseci života. U 2017. godini procijepljenost je bila 86,1%, a prošle godine 88,1%. Procijepljenost BCG-om 2017. godine bila je 86,1%, a prošle godine 88,1% – stoji u odgovoru koji potpisuju epidemiologinja dr. Dorotea Gastović-Bebić te dr. Dobrica Rončević, voditeljica epidemiološkog odjela ZZJZ-a PGŽ.

Cijepljenje djece NAKON 7 GODINA PADA Zbog epidemije zaraza Hrvati sve više cijepe djecu

– Međutim, trend procijepljenosti svim ostalim cjepivima i dalje je u padu zbog sve većeg broja roditelja koji odbijaju cijepljenje i nepostojanja mehanizama i mjera za nesavjesne roditelje. Time se povećava broj neimunih osoba što otvara prostor za pojavu širenja zaraznih bolesti – upozoravaju epidemiologinje uz napomenu da održavaju javne tribine, razgovaraju s roditeljima koji imaju dvojbe te poduzimaju druge mjere u cilju sprečavanja pada procijepljenosti, a ove godine počela se dosljedno provoditi odluka o upisivanju u vrtiće samo cijepljene djece. – Očekujemo od Ministarstava da s HZJZ-om pomogne unaprijediti sustav kojim bi se osigurala funkcionalna i dosljedna primjena programa obveznog cijepljenja – poručuju.

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

  • zagorje10:

    Pa cega se vi rodi itelji cija su djeca cijepljena bojite, kad su vasa djeca zasticena, cemu ova hajka na ljude koji su se potrudili da se informiraju i upoznaju sa strasnim nus pojavama cijepiva i kojima je na prvom ... prikaži još!om mjestu upravo zastita nihove djece.

  • Avatar Idler 3
    Idler 3:

    Viš pravi novinal bi iskal podatke o tomu kolk je od tih 80 % melo neku reakciju il komplikacije. Tak se bi najbolše vklučil vu ovu prepirku o cijepljenju ali ah....naglasak je na "pravi" !!!