Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opljačkani potrošači

Zamka poziva na 060 - Lažno zauzete linije, a 2 milijuna poziva

'10.10.2011., Zagreb - Miljenko Krvisek, predsjednik vijeca Hrvatske agencije za postu i elektronicke komunikacije, HAKOM. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
02.02.2012.
u 20:50

Žrtve su bili gledatelji emisije "Jackpot" 2009. Operator će biti kažnjen.

Mnogi gledatelji emisija "Sviramo samo za vas" i "Jackpot" koji su tijekom 2009. nazivali emisije na brojeve koji počinju sa 060, zapravo su prevareni i opljačkani. A bilo je čak dva milijuna takvih poziva. Onima koji su nudili uslugu, a riječ je o tvrtki MAG-D.R.I.V.E., odbijena je tužba na Upravnom sudu.

Nije bilo najavne poruke

– Riječ o vrlo bitnoj presudi. Riječ je o velikoj prijevari i stoga je iznimno važno da je sud ustvrdio, odnosno potvrdio činjenice i prijašnje rješenje HAKOM-a. Točnije, odbijena je tužba operatora usluga s dodanom vrijednosti MAG-D.R.I.V.E. d.o.o., podnesena protiv rješenja nadzornika HAKOM-a. Nadzorom se ustanovilo kako je MAG-D.R.I.V.E. d.o.o. u 2009. sustavno kršio Zakon o elektroničkim komunikacijama. Ili prevedeno, žalba i odugovlačenje na sudu nije uspjelo – kazao nam je Domagoj Maričić, voditelj Odjela pravnih poslova u HAKOM-u.

A što se zapravo dogodilo? Tijekom 2009. gledateljima koji su u TV emisijama "Sviramo samo za vas" i "Jackpot", uglavnom na lokalnim televizijama, telefonski pozivali brojeve s posebnom tarifom (zvanjem 060 brojeva), nije emitirana najavna poruka o cijeni poziva i početku naplate poziva, nego lažni signal zauzeća linije. Gledatelji su zbog toga smatrali da se veza nije uspostavila te su opetovano nazivali sporne 060 brojeve, nesvjesni da im se svaki takav poziv ipak evidentira i naplaćuje. Upravni sud je svojom presudom ustvrdio kako iz postupka koji je proveo nadzornik nedvojbeno proizlazi da je operator MAG-D.R.I.V.E. u više od dva milijuna poziva propustio emitirati najavnu poruku te umjesto nje stavio zavaravajući znak zauzeća linije.

HAKOM ističe kako je u ovom slučaju riječ o većem kršenju zakona operatora, koji se bave pružanjem usluga s dodanom vrijednošću, odnosno usluga s posebnom tarifom. Takve se usluge ostvaruju pozivanjem brojeva koji počinju sa 06x, a cijena je poziva višestruko veća od običnog poziva.

Tuženi su pokušali osporiti presudu, pozivajući se na tehnologiju. Prema sudskom zapisniku branili su se da nisu mogli sami mijenjati najavnu poruku niti je uključivati i isključivati tijekom emisije. No, ustanovljeno je da je korišten Voice BOX, koji omogućuje upravo takvu radnju, odnosno da nudi funkcionalnosti koje se odnose na upravljanje parametrima najavne poruke te ju je mogao mijenjati operator usluge s dodanom vrijednošću.

– Riječ je o softveru kojim se upravlja putem interneta, odnosno s računala – pojasnio je D. Maričić.

Zauzeto se ne plaća

– MAG-D.R.I.V.E. je HAKOM-u već poznat i nije ovo prva presuda koja se na njih odnosi. No u ostalim slučajevima riječ je bila o pojedinačnim tužbama korisnika koji su se žalili na račune svojih pristupnih operatora koji su bili višestruko povećani zbog poziva na brojeve MAG-a. Samo u 2010. bilo je otprilike 150 postupaka koji su pred HAKOM-om riješeni u korist korisnika, a 60 ih je dobilo epilog i na Upravnom sudu – kaže D. Maričić.

MAG je kao pristupnog operatora koristio Optimu telekom te su pokušali i cijelu krivnju prebaciti upravo na tu tvrtku. Kako nam je rekao Matija Martić, vlasnik i predsjednik uprave Optime, upravo su im ti tzv. VAS-ovci, odnosno usluge s dodanom vrijednošću priskrbile poprilično problema. Sada više ne nude takve usluge, osim provjerenim i poznatim tvrtkama, koje im neće narušavati ugled.

Kad je riječ o tvrtki MAG-D.R.I.V.E., pravda će ipak biti zadovoljena a krivac će, ako ustvrdi sud, biti kažnjen, i to u kaznenom postupku. Kako kazuju u HAKOM-u, prekršajna kazna s obzirom na veličinu prijevare mogla bi biti najviše 500.000 kuna, a u kaznenom je postupku ipak "izbor" kazni primjereniji. Slučaj je sada prepušten DORH-u.

Komentara 16

OB
-obrisani-
21:02 02.02.2012.

najbolje ne koristiti te brojeve, pače ugovorom blokirati kod operatera zvanje grupe 060 sa vašeg telefona - jedino tako se osiguravate od zloupotreba bilo s koje strane

TE
Testera
21:43 02.02.2012.

Lopovska posla na hrvatski način. U bajbokanu s njima.

DA
dabar001
23:23 02.02.2012.

skup sport

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije