Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za ulazak u Europsku uniju sada je 57 posto građana

Na referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju izašlo bi 70 posto građana, a 37 posto bilo bi protiv.
06. rujna 2011. u 19:55 121 komentara 9 prikaza
eu, zastava, pregovori
Foto: Pixsell

Na referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju izašlo bi 70 posto građana, a njih 57 posto glasovalo bi za ulazak, 37 posto bilo bi protiv, a neodlučno bi bilo šest posto. Najnoviji su to rezultati istraživanja javnog mišljenja koje je za izaslanstvo EU u Hrvatskoj provela agencija Ipsos Plus nakon završetka pristupnih pregovora, donosi HRT.

Istraživanje su predstavili šef izaslanstva EU u Hrvatskoj Paul Vandoren i Dragan Bagić iz agencije Ipsus Plus. Obojica ne sumnjaju u pozitivan ishod referenduma s obzirom na to da je na njega spremno izaći više građana nego na parlamentarne izbore.  

Bagić je napomenuo da oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju ne postoje duboke društvene podjele.

Istraživanje je, između ostaloga, pokazalo da Hrvati nakon ulaska u EU očekuju znatna poboljšanja na području vladavine prava, zaštite okoliša i obrazovanja, ali se boje daljnjeg pada standarda zbog očekivanog porasta cijena.

Paul Vandoren pak izrazio je zadovoljstvo potporom hrvatskih građana ulasku u EU te ocijenio da se Hrvati, kada je u pitanju ratifikacija pristupnog ugovora u 27 europskih parlamenata, ne moraju bojati umora članica EU od proširenja.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?