Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspješna evakuacija

Vukovar: Posada evakuirana nakon šest dana "zatočeništva"

evakuacija  (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/14
09.02.2012.
u 16:09

Iako je bilo planirano da se posada spasi helikopterom, trojica mornara srbijanskog državljanstva na kopno su prevezena ukrajinskim brodom Bratislava

Poslije šest dana "zatočeništva" na teretnom brodu Aleksandar danas je tročlana posada konačno spašena i izvučena na kopno. Aleksandar, koji je natovaren sa 2000 tona kukuruza, nasukao se u petak kod Vukovara nakon što je za 150 metara promašio plovni put. Prema riječima Ivana Barovića, kapetana Lučke kapetanije Vukovar, kapetanija je s njima u kontakt stupila u utorak otkad je u nekoliko navrata pokušano odsukati brod i spasiti posadu, ali bez uspjeha.

– Ovo je bila zadnja opcija jer više nije išlo. Brod je i napukao, tako da ćemo ga morati ili rasteretiti ili odsukati da riješimo i taj problem – rekao je Barović. Akciju spašavanja trojice mornara vodila je Državna služba za zaštitu i spašavanje iz Vukovara koja je za ovu potrebu angažirala specijalnu i interventnu policiju, Hrvatsku gorsku službu spašavanja, helikopter MUP-a kao i hitnu pomoć.

– Odlučili smo pokušati još jednom preko vode i uspjeli u tome. Najbitnije je da je problem riješen, a sada nam preostaje riješiti i pitanje samohotke Aleksandar – rekao je Zdenko Lovrić, pročelnik DSZS-a Vukovar. Aleksandar je natovaren u Apatinu i, kako saznajemo, krajnje odredište bilo je Pančevo. Brod je inače u vlasništvu slovenske tvrtke, a plovio je pod hrvatskom zastavom. Od spašene posade doznajemo da nije bilo nikakvih problema te kako se osjećaju dobro i da su zdravi.

– Nasukali smo se jer je puklo kormilo. Nažalost, događaju se i takve stvari. Pitanje je i zašto je dvadesetak brodova svih ovih dana samo tako prošlo pored nas ne želeći nam pomoći iako su vidjeli da smo u nevolji – rekao je kapetan broda Goran Gešperović. Iz posade su potvrdili da je brod napukao te da će se tek vidjeti hoće li i na koji način biti spašen.

Komentara 5

AG
Agramer198
16:55 09.02.2012.

Pa kak to, slovenski brod, a Srbi mornari... Pa opće je poznato da su Slovenci najveći pomorci u ovom djelu svijeta, zar ovime ne uzimaju Srbi njima kruh??? Ovo se treba istražiti...

IS
istima
17:23 09.02.2012.

Hm...... a kad smo mi to Slovencima dali izlaz na otvoreni Dunav ? :)

Avatar MK
MK
17:44 09.02.2012.

...pa nije za vjerovati - toliko vise mjesta na Dunavu nego na slovenskome moru, i opet se nasukao!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije