Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicija

Vrt Hrvatske u Draškovcu

15.03.2016., Prelog - Ministar poduzetnistva Darko Horvat prisustvovao je sastanku s predstavnicima tvrtke AAT Geothermae koji grade prvu hibridnu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj.
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
1/2
21.03.2016.
u 12:37

Gradi se geotermalna energana kojom će tvrtke i kućanstva dobivati zelenu i jeftinu energiju

Za otprilike dvije godine prvi potrošači na području grada Preloga trebali bi dobivati toplinsku energiju iz hibridne geotermalne energane koja se gradi u selu Draškovcu, jednom od prigradskih naselja. Bit će to prvo takvo postrojenje u Hrvatskoj koje bi toplinskom energijom iz geotermalnih bušotina opskrbljivalo tvrtke u gospodarskim zonama, kućanstva te poljoprivredna gospodarstva zainteresirana za uzgoj povrća u staklenicima. Investitor, tvrtka AAT Geothermae, osnovana u Draškovcu, potpisala je s Gradom predugovor o poslovnoj suradnji. – Investitor financira projektno rješenje mreže, a Grad preuzima inicijativu za razvoj uz potporu investitora. Grad bi trebao preko javnog poduzeća ili na drugi način preuzeti upravljanje i distribuciju topline, a investitor proizvodnju i dobavu toplinske energije po povlaštenim cijenama. Gospodarske zone i kućanstva dobit će lokalnu, zelenu i jeftinu energiju – objašnjava savjetnik uprave AAT Geothermae Peter Vesenjak. Rađene su kalkulacije o cijeni za gospodarstvo i kućanstva, no kaže da zasad ne bi govorio o brojevima.

– Cilj je postići znatno povoljniju cijenu nego što bi to bilo s klasičnim energentima – dodaje. U Draškovcu se već naveliko radi jer je cilj energanu dovršiti do kraja godine. Projekt je u fazi dubokih bušenja.

– Počeli smo i radove na ostaloj infrastrukturi kao što je povezni kabel do dalekovoda HEP-a, a pripremamo se i za gradnju ulazne ceste i odvodnje za potrebe energane – ističe Vesenjak. Energana je prva faza u razvoju šireg projekta nazvanog Hortus Croatiae, Vrt Hrvatske. Predviđen je i lječilišno-turistički kompleks, vodeni park, punionica mineralne vode... Iza tvrtke AAT Geothermae stoji međunarodni holding CloZEd Loop Energy AG u kojemu su partneri iz nekoliko europskih država.

– Suinvestitori su i ključni dobavljači, partneri u tehnološkom procesu, Mitsubishi i Hitachi, a pregovara se i s General Electricom – kaže Vesenjak. Ukupna vrijednost projekta je 75 milijuna eura, a investitor je uz potporu Ministarstva gospodarstva, Međimurske županije i Grada Preloga dobio nagradu Europske komisije iz programa NER 300 za poticanje inovativnih tehnologija na području obnovljivih izbora energije, u iznosu od 14,7 milijuna eura. – Ostalo su vlastita sredstva investitora i krediti o kojima se dogovara s međunarodnim i domaćim bankama – ističe P. Vesenjak.

>> U novu energanu ulažu 120 milijuna kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije