Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Je li propala 'mala Norveška'?

Ivan Vrdoljak: Ovo nije moj fijasko, imat ćemo koristi

Ivan Vrdoljak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
31.07.2015.
u 20:44

Naftni stručnjak Srećko Leustek smatra da će na drugom natječaju biti još slabiji odaziv naftnih kompanija nego na prvom.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak optimistično je, u vezi s istraživanje nafte i plina u Jadranu, najavljivao da bi Hrvatska mogla biti mala Norveška. Dakle, da bi se mogla obogatiti kao i ta skandinavska zemlje od eksploatacije svog podmorja. No odustajanjem američkog Marathon Oila i austrijskog OMV-a od istraživanja u sedam polja na Jadranu priča o maloj Norveškoj svela se na samo tri istražna polja za koja se očekuje da će ugovore potpisati Ina i Eni.

Šefica Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić najavljuje novo nadmetanje za polja od kojih su odustali Marathon i OMV kao i za još 18 polja koja nisu dodijeljena na prvom natječaju. Pritom očekuje još bolje ponude nego u prvom krugu. No naftni stručnjak Srećko Leustek, koji je radio u Ini 15 godina i ima bogato iskustvo rada upravo na koncesijama i istraživanju nafte, smatra da će na novom nadmetanju odaziv biti još slabiji nego na prvom kada je samo šest kompanija, odnosno konzorcija, poslalo ponude za 15 od ukupno 29 ponuđenih polja.

– Ako se netko i odazove na ponovni natječaj, bit će to možda neki gubitnik iz onog prvog kruga, lošije rangirana kompanija koja će ponuditi i manje i koja će biti svjesna da će za sitniš dobiti koncesiju jer uspaničena Hrvatska sad daje za bagatelu – kaže Leustek.

Smatra da je projekt istraživanja Jadrana trebao biti vrhunski izveden, a doživio je fijasko jer je u prvom krugu bio vrlo slab odaziv naftnih kompanija.

– Radio sam za Inu petnaest godina u zemlji koja ne slovi kao posebna naftna provincija. Natjecao sam se tamo za koncesije i dobivao ih. Jednom do dvaput godišnje tamo se raspisuju natječaji na koje se javljaju brojne kompanije i time dižu cijenu i vrijednost koju će ostvariti nacionalna kompanija – objašnjava Leustek za kojeg su teze o maloj Norveškoj sulude.

Ističe da interes za istraživanje Jadrana ne postoji jer je njegova naftoplinonosnost marginalna i upitna, a i cijene nafte na svjetskim tržištima ne dopuštaju da se netko dođe igrati na Jadran i istraživati moguća minorna ležišta. Ministar Ivan Vrdoljak pak smatra da istraživanje Jadrana nije fijasko jer je Jadran sad uređen, studije su gotove, postoje baze podataka, ugovori...

– Naravno da i dalje smatram da će Hrvatska imati veliku korist od proizvodnje nafte i plina i na kopnu i na moru – kazao nam je ministar Vrdoljak.

Dodao je da istraživanje traje od pet do 10 godina i da cijeli taj proces treba voditi pažljivo i pametno. Iz Enija nam nisu odgovorili na upit hoće li i oni odustati od istraživanja Jadrana, a iz Ine su ponovili da su u procesu analize predloženog ugovora.

>>Greenpeace pozvao Vladu da ne potpisuje ugovore s naftnim kompanijama

>>Agencija za ugljikovodike objavila video o projektu istraživanja ugljikovodika u Jadranu

Komentara 11

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
20:53 31.07.2015.

Sto i briga nisu niucemu uspili pa za ovo nie ni cudo,,,,ajmo opruzite predsjednicu slabo lobirala

BA
BandaZG
21:05 31.07.2015.

Za par sto milijuna eura godišnje od te nafte oni su spremni riskirati ~7 milijardi eura godišnje od turizma. Suludo.

GU
gustirna
20:49 31.07.2015.

Sve cega se udbokomunjare taknu propadne.....najveci uspjehe ,su povijesno gledajuci, postigli zlocinima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije