Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sv. Ante

Vlč. Tolj: Presretan sam kad vidim da se život u Posavinu vraća

Ivan Tolj (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/4
13.06.2013.
u 16:53

Danas je crkva u Močilima tijekom gotovo svake mise ispunjena do posljednjeg mjesta. Kao jednu od najvećih zapreka povratku, vjernici koji su u Gornja Močila došli iz cijele Hrvatske i inozemstva navode nedostatak posla

Župna crkva u Gornjim Močilima – Sijekovcu bila je pretijesna da primi petstotinjak vjernika koji su pohodili misno slavlje koje je u sklopu obilježavanja tradicionalnih Dana svetog Ante Padovanskog predvodio dr. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije. Slavlju je prethodilo hodočašće od Podvinja kod Slavonskog Broda do Sijekovca te humanitarna likovna kolonija KLD-a Berislavić. Zaslugom župnika vlč. Ivana Tolja, koji je u relativno kratkom vremenu uspio izgraditi crkvu sa svojevrsnim vjerskim i kulturno-sportskim centrom, ova župa smještena desetak kilometara južno od Bosanskog Broda posljednjih se godina pretvorila u središnju točku povratka prognanih Hrvata u Bosansku Posavinu.

– Presretan sam kad vidim kako se u Sijekovac, Gornja Močila i druga opustošena mjesta u Posavini život polako vraća. Crkva je uvijek bila oslonac u teškim vremenima, nastojimo to biti i danas – kaže vlč. Tolj. Koliki je napredak u povratku napravljen posljednjih godina, najbolje govori činjenica da je neposredno nakon rata župnik Mate Janjić služio božićnu misu na kojoj, osim njegove služavke, nitko drugi nije bio. Danas je crkva u Močilima tijekom gotovo svake mise ispunjena do posljednjeg mjesta. Kao jednu od najvećih zapreka povratku, vjernici koji su u Gornja Močila došli iz cijele Hrvatske i inozemstva navode nedostatak posla. Uskoro bi, međutim, i u tom smislu trebao biti ostvaren značajan napredak. Naime, u Sijekovcu će svoj pogon uskoro otvoriti austrijska tvrtka Anton Paar, koja proizvodi visokokvalitetne instrumente za mjerenje i analizu u istraživanjima i industriji. Posao bi u ovoj tvrtki trebalo pronaći 40 Posavljaka povratnika.

– Nedostatak radnih mjesta najveći je problem. Ako Austrijanci otvore ovdje svoju tvornicu kao što su najavili, četrdesetak obitelji riješit će svoju egzistenciju – rekao je povratnik Zvonko Blažević. On dodaje kako Hrvati iz Gornjih Močila i Sijekovca zahvaljujući blizini granice već godinama gotovo svakodnevno obilaze svoje domove, čiste ih i obnavljaju, a neki su se i trajno vratili. Prema njegovim riječima, Posavina bi danas izgledala drukčije i Hrvata bi u njoj bilo mnogo manje da nije bilo patera Ivana Tolja i ostalih župnika koji rade na ovim prostorima i koji su bodrili i pomagali povratnike. Predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske Josip Jerković kaže kako se 2000. godine svjesno krenulo u obnovu župnih kuća širom Posavine, i to upravo iz Gornjih Močila, jer se znalo da su župnici na tom području najveći temelj i oslonac povratka, što se i obistinilo.

– Istina je da u ovom kraju, kao i u cijeloj Posavini, ima još dosta neobnovljenih kuća, dok se broj donatora smanjio. Potrebe su velike, a aplikacija je dosta – kaže Jerković. Kao najmlađa župa Derventskog dekanata, dekretom tadašnjeg vrhbosanskog nadbiskupa mons. Marka Jozinovića, župa Gornja Močila-Sijekovac osnovana je 1981.godine. Prije rata u njoj su živjela 1.792 katolika. Obilježavanje Dana Svetog Ante Padovanskog nastavlja se u subotu, 15. lipnja, otvorenjem izložbe slika ovogodišnje likovne kolonije KLD-a Berislavić te koncertom klape Nostalgija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije