Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izmjene

Vlasnici će sami odlučiti hoće li raditi do 20 sati ili od 0 do 24 sata

Plastične vrećice
Anto Magzan/PIXSELL
19.07.2011.
u 18:08

Svaki vlasnik odlučit će sam hoće li njegova trgovina raditi do 20 sati ili od 0 do 24 sata.

Nakon što je privremeno radno vrijeme trgovina bilo među pitanjima broj jedan u državi, prestalo je to biti, barem za širu javnost, nakon odluke Ustavnog suda od prije dvije godine. Njome je ukinuta zabrana rada trgovina nedjeljom. U skorijoj će budućnosti, međutim, taj propis biti još rastezljiviji jer se radno vrijeme, barem prema radnom nacrtu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o trgovini, kao kategorija potpuno izbacuje. Radno vrijeme trgovina neće se, po tim prijedlozima, zakonski regulirati, nego će biti potpuno prepušteno tržišnoj regulaciji. Tako će svaki vlasnik trgovine sam odlučiti hoće li njegova trgovina raditi do 20 sati ili pak od 0 do 24 sata.

Uzmemo li u obzir da smo turistička zemlja, još k tome trenutačno u turističkoj sezoni, ideja nije za odbaciti. Međutim, država bi tu trebala čvršće poraditi na običajnom pravu domaćih poslodavaca da neumjereno zakidaju prodavače ne isplaćujući im za noćni, prekovremeni i rad na blagdane te adekvatnu plaću.

Zakonske izmjene predviđaju i dozvolu bavljenja trgovinom i neprofitnim pravnim osobama pa će moći prodavati i udruge, zadruge i ustanove, što također može biti pozitivan korak u svjetlu turističke sezone.

Komentara 38

UK
Ugo Kajvez
18:26 19.07.2011.

Hoće vlasnik pitati radnike dali žele raditi te sati (da ne spominjem platiti), ... ili će ih prisiliti prijetnjama ?? .............. kome služiti vi tamo zakonodavci .............. krupnom kapitalu ili čovjeku ??? .......

DU
Deleted user
19:25 19.07.2011.

-da da bumo šljakali 24 h za 2000 kn bruto,a debelokožci u saboru će 1 godišnje zasjedat tak da mogu kroz svoje firme još više krast i kupovat za 1kn -a bratija po ministarstvima,općinama,županijama će radit samo po potrebi ovig debelokožaca i još će primit 100 000 jer ovi sadašnji su komunistički odgojeni pa ni pc neznaju koristit -penzići svi pod hitno morate pocrkavat al tek kad sabor izglasa da je zabranjeno umrt bez njegovog dopuštenja -ko umre bez dozvole imovina ide vladi

BK
bez.komentara
18:41 19.07.2011.

U toj priči jedini je problem da li će vlasnik platiti rad Nedjeljom i noćni rad,jer kakvo je danas vrijeme ljudi bi rado radili samo da se sve pošteno plati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije