Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vladine mjere

Vladine mjere novi udar na srednji sloj, bogataši opet pošteđeni

kosor, ukidanje olakšica (1)
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/7
Autori: Nikola Sever Šeni, Ljubica Gatarić
19.04.2010.
u 11:41

Porezne olakšice koje bi se trebale ukinuti godišnje iskoristi oko milijun građana, koji podnose porezne prijave. Počinje rasprodaja državne imovine, dulje će se raditi za manje plaće.

Viša stopa kriznog poreza, 4% na plaće veće od 6000 kuna, ukida se 1. studenoga, ali istovremeno se ukidaju sve porezne olakšice. A dosadašnje četiri stope poreza na dohodak zamijenit će tri. Objavila je danas premijerka Jadranka Kosor najvažnije novosti iz Programa za gospodarski oporavak koji su prihvatili i partneri. Rezat će se povlaštene mirovine, a neke od kategorija Vlada planira i ukinuti. U javnoj upravi i javnim poduzećima smanjit će se broj zaposlenih pet posto, a ide se i na smanjivanje nenastavnog osoblja u školama. Nakon toga vrijedit će pravilo da se na dva radna mjesta koja ostanu slobodna može zaposliti jedna osoba. U javnim će se poduzećima izdvojiti pomoćne djelatnosti kao što su ugostiteljstvo i čišćenje.

>>Sad će olakšicu za treći mirovinski stup uživati ionako bogate tvrtke


>>Komentar Gojka Drljače: Rizik mjera daljnje je gušenje potrošnje


Zakon o bankrotu

Kada je riječ o nelikvidnosti, Vlada ima namjeru platiti sva potraživanja do 1. lipnja, iako se premijerka ogradila kako to u cijelosti do planiranog roka neće biti moguće. S prvim danom 2011. rok za plaćanje skraćuje se na 45 dana. Država će prodati sve vlasničke udjele do 25%, a u državnom će vlasništvu ostati samo tvrtke poput HEP-a. Ispunit će i traženje HUP-a i ukinuti, odnosno smanjiti oko 25% neporezna davanja.

>>Pogledajte cijeli Vladin program gospodarskog oporavka

>>Dulji radni vijek: Za prijevremenu mirovinu 'kazne' i dvostruko veće?


Zauzvrat, od HUP-a traže da objavljuju popise tvrtki s najvećim dugovima. Kosor je istaknula da su čak 60% dužnika tvrtke bez zaposlenih. Uvodi se javni ovršitelj, a u pripremi je i Zakon o osobnom bankrotu. Novac od ovogodišnjih božićnica, regresa i darova za djecu ide za povećanje socijalnih naknada te za otvaranje radnih mjesta.

Premijerkin program najopsežniji je i najradikalniji dokument koji je donesen u posljednjih 10 godina. Ukidanjem poreznih olakšica svi gube, a tko će plaćati još više poreza na dohodak, znat će se tek kada Vlada objavi raspon poreznih razreda. Kako se spušta donja stopa poreza sa 15 na 12%, pretpostaviti je da će promjena ići na ruku zaposlenima s nižim dohocima.

Isto tako, manje će poreze platiti i menadžeri (oni koji zarađuju više od 25.000 neto) jer će se njima najveća stopa smanjiti sa 45 na 40%. Koja će se primanja naći u platnom razredu od 25% velika je nepoznanica. Sada se 35% poreza plaća na dohodak od 9000 do 25.200 kuna bruto, pa je ključna dilema hoće li se zaposlenici iz tog platnog razreda preusmjeriti na nižu stopu od 25% ili pak na višu od 40%?

>>Milanović o novim mjerama: To je izborni program i lista želja


Odgovor na to pitanje pokazat će hoće li novi porezni ustroj dokrajčiti srednji sloj u državi, kojima bi moglo prisjesti što će Vlada ukinuti harač od 4% dva mjeseca ranije nego što je planirala. Može im se dogoditi da ne plaćaju harač, ali će na njihove plaće država udariti 40, umjesto sadašnjih 35% poreza! Ukidanje poreznih olakšica u sustavu poreza na dohodak velik je udar na srednji sloj i zaposlene koji su ulagali u treći mirovinski stup, plaćali životno osiguranje, kupili stan na kredit ili pak uplatili policu zdravstvenog osiguranja.

Država je, na primjer, lani prisilila građane da plaćaju dodatno zdravstveno osiguranje 70 ili 130 kuna mjesečno, a sad im se ta uplata ne bi priznala kao olakšica. Slično je i s kamatama za kupnju stana, ulaganjem u štedionice, pa je opet pitanje zašto Vlada stimulira prodaju stanova sa 200 eura pozajmice po kvadratu, a ukida druge olakšice. Godišnje se od poreza na dohodak i prireza prikupi oko 14 mlrd. kuna, a ove se godine trebalo naplatiti i 2,2 mlrd. kuna kriznog poreza. Zaposleni na područjima od posebne skrbi uglavnom su bili oslobođeni plaćanja poreza na dohodak i, ako ostanu bez olakšice, bitno će im pasti standard.

A porezi na vile?

Porezni stručnjak Božidar Jelčić očekivao je, kaže, ozbiljniji porezni zahvat, prije svega oporezivanje bogataške imovine, vila na koje vlasnici ne plaćaju poreze. Proizlazi, kaže Jelčić, da država pojačava pritisak prema građanima nižih platežnih skupina koji plaćaju 23 posto PDV-a, a vjerojatno će se ukinuti i nulta stopa PDV-a, o čemu nije bilo danas riječi.

 

 

Komentara 512

MR
mravac
21:56 19.04.2010.

Meeee,mmmeeee Jaca je najbolja meeee,mmeeee.

MB
mr_brown
15:23 19.04.2010.

Dosta nam je bunike!

OB
-obrisani-
20:37 19.04.2010.

houston..... ..ovaj put potpisujem..!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije