Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJERE ZA OPORAVAK

Sad će olakšicu za treći mirovinski stup uživati ionako bogate tvrtke

'19.04.2010., Trg svetog Marka 2, Zagreb - Vlada Republike Hrvatske, Predsjednica Vlade Jadranka Kosor predstavila Program gospodarskog oporavka. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
19.04.2010.
u 19:15

Mirovinski se fondovi već dugo zalažu za uvođenje poreznih olakšica za tvrtke koje izdvajaju za radnike u 3. stup.

Iako najave o ukidanju olakšica još nisu točno definirane, odnosno znače li one da se ukidaju i porezne olakšice i državna poticajna sredstva, među institucijama čiji klijenti na takvo što imaju pravo mišljenja su podijeljena, no poruka je jasna da svaka destimulacija štednje građana nije dobra. Trenutačno se porezne olakšice ostvaruju za životno osiguranje i treći mirovinski stup, odnosno dobrovoljnu mirovinsku štednju, za koju se mogu dobiti i poticajna sredstva, isto kao i za stambenu štednju.

Ne poticati bogate tvrtke
Koliko se zasad da iščitati, riječ je o ukidanju poreznih olakšica za građane koji uplaćuju u treći mirovinski stup, ali istodobno uvođenje tih olakšica za poslodavce koji bi takvu štednju uplaćivali za svoje zaposlenike. Takva praksa postoji i u mnogim drugim zemljama i za takvo što se od početka reforme zalažu čelnici naših mirovinskih fondova. Isto kao i za povećanje stope u drugom stupu, što se sada i predlaže. No, pojedini stručnjaci ipak su i prije upozoravali da ne bi bilo dobro da olakšice dobiju tvrtke jer je pretežito riječ o bolje stojećim tvrtkama, koje već i sada uplaćuju dobrovoljnu mirovinsku štednju za svoje zaposlenike.

Destimulacija štednje
Trenutačno je 15 takvih tvrtki, a upitno je bi li se i one koje lošije posluju odlučile na takvo što nakon uvođenja olakšica. – A poticaj bogatima je apsurdan – komentira jedan stručnjak na tržištu mirovinskih fondova.

Važno je poticanje štednju građana, a takve mjere to mogu samo unazaditi. Tako Boris Galić, predsjednik uprave Allianza, tvrdi da bi se ukidanjem olakšice za uplatu u životno osiguranje destimulirala dugoročna štednja. Dodaje i da nije europska praksa da se neki zakoni primijene retroaktivno. Sudionici financijskog tržišta također napominju da su oni među važnim ulagačima u državne obveznice dajući tako do znanja da su upravo porezne olakšice stimulirale štednju u treći stup ili životno osiguranje, te njima dali sredstva kojima u konačnici mogu financirati državu.

Novotny: Ukidanje poreznih olakšica - kompenzacija za krizni porez
Vlada je bila prisiljena izaći s nekim mjerama, no ni za ovaj se dokument ne može reći da je ekonomski, nego politički – komentira konzultant Damir Novotny. – Kad je riječ o ovim mjerama, može se pretežito govoriti o provjetravanju gospodarstva, a ne kao o mjerama koje su usmjerene prema rastu – ističe analitičar Ljubo Jurčić. Ono što je predloženo neće imati velikog učinka za građane jer ukidanjem kriznog poreza Vlada će podjednako uzeti ukidanjem poreznih olakšica. Dokument nema ni konkretne mjera za poduzeća, strana ulaganja... Odnosno, ne postoje fiskalne mjere koje bi odredile gdje će se konkretno smanjiti rashodi, a ni porezne, usmjerene, primjerice, prema smanjenju PDV-a za hranu ili ugostiteljske usluge, što sada rade europske zemlje da potaknu potrošnju – zaključuje Novotny.

Komentara 1

ZU
Zuki
20:00 20.04.2010.

Hvala Bogu što nam je dao Kosoricu i Šukera. Tek sam danas saznao da smo supruga i ja zapravo bogataši sa svojim ukupnim mjesečnim prihodom manjim od 9000 kuna. Jer po njima samo su bogataši prijavljivali olakšice poreza na dodatno mirovinsko i životno osiguranje. A zamislite! I mi smo ih prijavljivali jer smo mislili da nam je pametno štedjeti za starost. Koji za..b! Očito ova vlada ne zna ništa drugo nego uvući ruku u džep onih koji rade i izvaditi i ono malo što su mislili uštedjeti. Kako to da sebi nisu malo uzeli? Ili onima koji su se samo najednom obogatili, ničim izazvani? BRAVO još jednom za stimulaciju da se misli na budućnost (čitaj - starost). Ovi prdonje će se skrivati po kojekakvim mjestima sa saborskom mirovinom a sitnu raju ko šiša!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije