Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASTE NAPETOST

VIDEO Prijeti eskalacija? Iran zaplijenio brod povezan s Izraelom

Foto: REUTERS
13.04.2024.
u 16:04

Iran je ranije zaprijetio osvetom zbog izraelskih zračnih napada na izraelski konzulat u glavnome sirijskom gradu Damasku 1. travnja kada su ubijena sedmorica časnika Revolucionarne garde, među kojima i dvojica zapovjednika s visokim činovima

Iranska revolucionarna garda u subotu je u Hormuškom tjesnacu zaplijenila teretni brod koji je navodno povezan s Izraelom, samo nekoliko dana nakon što je Teheran objavio da bi mogao zatvoriti plovidbu tom ključnom morskom rutom i upozorio da će se osvetiti i kazniti Izrael za napad na konzulat u Siriji

Iranska državna novinska agencija IRNA izvijestila je da je uz pomoć osoblja helikoptera garde brod MSC Aries, koji plovi pod portugalskom zastavom no povezan je s Izraelom, odvezen u iranske vode. Tvrtka u čijem je vlasništvu Aries potvrdila je da su iranske vlasti zaplijenile brod te objavila da sada "s relevantnim osobama" radi na njegovu sigurnom povratku i dobrobiti 25 članova posade.

Tvrtka je Aries unajmila Gortal Shippinga, podružnice Zodiac Maritimea, stoji u priopćenju Zodiaca, tvrtke koja je dijelom u vlasništvu izraelskog biznismena Eyala Ofera. U video-zapisu emitiranom u informativnom programu iranskih kanala navodno je prikazana zapljena broda. Na snimci se vidi osoba koja se spušta iz helikoptera i ukrcava na brod.

POVEZANI ČLANCI:

Incident se dogodio usred sve većih napetosti u regiji, koje su počele još u listopadu. Pritom se Izrael ili njegov saveznik SAD opetovano sukobljavaju sa skupinama pristaša Irana iz Libanona, Sirije, Iraka i Jemena. Iran je ranije zaprijetio osvetom zbog izraelskih zračnih napada na izraelski konzulat u glavnome sirijskom gradu Damasku 1. travnja kada su ubijena sedmorica časnika Revolucionarne garde, među kojima i dvojica zapovjednika s visokim činovima.

Američki predsjednik Joe Biden u petak je rekao kako očekuje da bi Iran mogao napasti Izrael "prije nego kasnije" te je upozorio Teheran da to ne čini. Izraelski vojni glasnogovornik, kontraadmiral Daniel Hagari kazao je da će "Iran snositi posljedice odluči li se na daljnju eskalaciju situacije" kao odgovor na vijesti o zapljeni MSC Ariesa. Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz optužio je Teheran za piratstvo.

VIDEO Stravičan napad nožem u Sydneyju

Ključne riječi

Komentara 1

ZE
Zeki
20:01 13.04.2024.

Ako se dogodi rat a Iran ne bude imao od nekoga podršku pogotovo Rusije Kine očigledno je da će biti poražen koliko če trajati rat vidjeti će se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije