Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Natječaj za srednjoškolce otvoren je do 1. lipnja

Važan kriterij za stipendiju je i visoka motiviranost

stipendije
Foto: Thinkstock
03.04.2015.
u 16:17

Svu potrebnu dokumentaciju treba poslati do 17. travnja do 23.59 sati

Što sve trebaš napraviti da osvojiš stipendiju? Za početak, pažljivo pročitati upute i prijaviti se na natječaj. Natječaj traje do 1. lipnja 2015., a mogu sudjelovati svi koji se u Republici Hrvatskoj redovito školuju i polaznici su četvrtog razreda srednje škole ili su ga već završili, ali nisu stariji od 21 godine.

Broj bodova
U okviru prvog kruga (27. ožujka – 17. travnja 2015.) kandidati moraju poslati potvrdu ocjena iz srednje škole (učenici četvrtih razreda srednje škole koji nisu završili srednjoškolsko obrazovanje šalju ocjene za prva tri razreda srednje škole), potvrde o uspjehu s državnih, županijskih i školskih natjecanja iz školskih i izvanškolskih predmeta te aktivnosti i potvrdu o slabijem imovinskom statusu (ako je to slučaj).

U sklopu prijave potrebno je poslati motivacijsko pismo od najviše 2500 znakova uključujući razmake i naznačiti za koju stipendiju, odnosno za koji se preddiplomski studij natječu. Sve navedeno potrebno je poslati najkasnije do 17. travnja 2015. do 23.59 sati. Materijale će ocijeniti stručni žiri, koji će na temelju kvalitete napisanih motivacijskih pisama i uspjeha koji proizlaze iz ostale dostavljene dokumentacije bodovati kandidate bodovima od jedan do trideset uz sljedeća posebna pravila.

Kandidati za Algebru moraju poslati motivacijsko pismo na hrvatskom ili engleskom jeziku te imati ukupan prosjek ocjena najmanje 4,5 ili biti izvrsni iz jednog od sljedećih predmeta: informatika, politika i gospodarstvo, matematika, fizika, računarski ili ekonomski predmeti.

Kandidati za Visoku školu za komunikacijski menadžment Edward Bernays moraju poslati motivacijsko pismo (na hrvatskom ili engleskom jeziku), u sklopu kojeg će obrazložiti zašto su baš oni budući PR stručnjaci na Bernaysu.

Kandidati za Libertas moraju poslati motivacijsko pismo u kojem će navesti što žele postići tijekom studija ili programa stipendiranja na koji se prijavljuju te zašto smatraju da su upravo oni najbolji kandidati za dobivanje stipendije.

Kandidati za RIT Croatia moraju poslati motivacijsko pismo na engleskom jeziku i moraju imati ukupan prosjek ocjena u srednjoj školi najmanje 4,5.

Kandidati za Veleučilište VERN moraju poslati motivacijsko pismo na hrvatskom ili engleskom jeziku. Prosjek ocjena zainteresiranih kandidata mora biti najmanje 4,5.

Kandidati za Zagrebačku školu ekonomije i managementa moraju poslati motivacijsko pismo na engleskom jeziku. Prosjek ocjena zainteresiranih kandidata mora biti najmanje 4,5.

U sklopu drugog kruga (18. travnja – 10. svibnja 2015.), kandidati će morati napraviti radni zadatak ovisno o stipendiji za koju se natječu. Kandidati će svoje projektne zadatke poslati na e-mail stipe.pendic@vecernji.net. U naslov e-maila obvezno je naznačiti naziv škole za čiju se stipendiju natječu te za koji se preddiplomski studij natječu. Stručni žiri pregledat će sve radove i bodovati ih bodovima od jedan do sto, a prema posebnim pravilima.

Algebra: za preddiplomski studij programsko inženjerstvo kandidat mora napisati esej u kojem će opisati kako vidi svoje idealno radno mjesto i karijeru u programskom ili sistemskom inženjerstvu po završetku studija, u hrvatskom, EU ili svjetskom okviru. 
Za preddiplomski studij multimedijsko računarstvo kandidat mora napisati esej u kojem će opisati kako vidi svoje idealno radno mjesto i karijeru u multimedijskom računarstvu po završetku studija, u hrvatskom, EU ili svjetskom okviru. 
Za preddiplomski studij digitalni marketing kandidat mora napisati esej u kojem će opisati kako vidi svoje idealno radno mjesto i karijeru u digitalnom marketingu po završetku studija, u hrvatskom, EU ili svjetskom okviru.

Zajedničko je svim esejima koje će kandidati pisati i priložiti uz prijave za svaki od navedenih preddiplomskih studija da u jednoj rečenici trebaju sažeti svoju impresiju zašto žele studirati baš određeni studij na Visokom učilištu Algebra. Preporučeni broj znakova u eseju je od 2000 do 2500.

Odabrani kandidati pristupit će završnom motivacijskom razgovoru u Centru karijera Visokog učilišta Algebra.

Visoka škola za komunikacijski menadžment Edward Bernays pred kandidate postavlja projektni zadatak koji će otkriti njihovu analitičnost i kreativnost koje su i ključan preduvjet za uspješno bavljenje komunikacijskim menadžmentom. U eseju koji će pisati kandidati moraju analizirati dosadašnju komunikaciju Bernaysa te iznijeti svoje viđenje kreativnih prijedloga njezine nadogradnje. Esej mora imati najmanje tri, a najviše pet stranica.

Studenti u eseju mogu analizirati način na koji Bernays trenutačno vodi svoju komunikaciju, dati svoju ocjenu komunikacije, predložiti kreativan pristup i aktivnosti kojima bi se komunikacija unaprijedila te predložiti načine na koje bi Bernays postao još prepoznatljiviji među svojom glavnom ciljnom skupinom, srednjoškolcima, odnosno svojim budućim studentima.

Libertas pred maturante koji će se natjecati za stipendiju na jednom od dva njihova studijska programa postavlja zadatak da, ako apliciraju za studij turistički i hotelski menadžment, napišu esej u kojem će predstaviti novi promidžbeni turistički slogan za Hrvatsku ili za grad Zagreb. Slogan trebaju osmisliti i obrazložiti zašto baš on predstavlja najbolje rješenje. Tekst ne smije biti duži od pet A4 stranica.

Esej za studij međunarodnih odnosa i diplomacije treba biti vezan uz tematiku međunarodnih odnosa i diplomacije. Navedeni esej treba sadržavati do pet A4 stranica i razraditi pojedinu tematiku kao npr. povijesni pregled razvoja odnosa odabranih zemalja, Europska unija – budućnost, značaj diplomacije i slično.

Prijamni ispit
RIT Croatia od maturanata traži izradu projektnog zadatka koji će se sastojati od dvije faze. Prva faza uključuje izradu, tj. pisanje eseja na definirane teme. Za studij međunarodno poslovanje tema eseja je: Kada bi imao/imala potrebna sredstva da pokreneš svoje poslovanje, koju industriju bi izabrao/izabrala i zašto? Za studij informacijske tehnologije trebaju napisati esej u kojem će odgovoriti na pitanje: Kada bi imao/imala potrebna sredstva da pokreneš svoje poslovanje vezano uz područje tehnologije i inovacija, što bi to bilo i zašto?

Za studij service management esejom je potrebno odgovoriti na pitanje: Kada bi imao/imala potrebna sredstva da pokreneš svoje poslovanje u turizmu i srodnim industrijama, što bi to bilo i zašto? U drugoj fazi održat će se intervju s predstavnicima Partnera na kojem će se s kandidatima razgovarati o odabranoj temi te će se izvršiti provjera znanja engleskog jezika.

Veleučilište VERN pred kandidate postavlja zadatak ostvarenja iznimnog rezultata na „Stipendijskom natječaju u sklopu prijamnog ispita“ (11. travnja ili 9. svibnja u 11 sati), koji će se održati na Veleučilištu VERN. „Stipendijski natječaj u sklopu prijamnog ispita“ sastoji se od tri dijela, za koja nisu potrebne (ni moguće) dodatne pripreme kandidata. Prvi dio uključuje provjeru općih sposobnosti kandidata, drugi provjeru opće informiranosti, a treći razgovor s kandidatom. Dolazak na „Stipendijski natječaj u sklopu prijamnog ispita“ potrebno je prijaviti ispunjavanjem neobvezujuće elektroničke prijave za željeni studij, putem internetske stranice Veleučilišta VERN eduneta.vern.hr/prijave

Zagrebačka škola ekonomije i managementa pred kandidate postavlja zadatak da napišu esej na temu: „Koje biste prednosti studiranja na ZŠEM-u prilikom promocije isticali maturantima i na koji biste način promovirali studij na ZŠEM-u?“

Esej treba obuhvatiti argumentirane navode, a očekivani opseg eseja je do pet stranica A4 formata. Dodatno, svaki kandidat morat će položiti prijamni ispit koji se prijavljuje putem www.zsem.hr.

Stipendije će biti dodijeljene do sredine lipnja, a gdje će se svečani događaj održati, svi će na stranicama Večernjeg lista biti pravodobno obaviješteni.

Prijavi se na natječaj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije