Naslovnica Vijesti Svijet

Upozorenje njemačkog vicekancelara: Godine obilja su prošlost za Njemačku

06. siječnja 2019. u 15:53 40 komentara 2144 prikaza
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL

Njemački vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz izjavio je za nedjeljni Bild kako očekuje prekid gospodarskog uzleta Njemačke i prestanak rasta poreznih prihoda.

Dvije liderice: Angela Merkel vodi njemačku vladu, a Annagret Kramp-Karrenbauer vladajuću stranku Paralelna vlast Pokus u Berlinu: uveden privremeni 'polukancelarski' sustav da zaustavi azilante i populiste

„Za 2018. ćemo još jednom zabilježiti porast prihoda od poreza ali godine obilja su iza nas“, upozorio je Scholz (SPD) u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild. On je naglasio kako se ubuduće više ne mogu očekivati „neočekivano visoki“ iznosi od poreznih prihoda.

Prema procjenama, Njemačka bi, kao izvozno orijentirana nacija, mogla natprosječno biti pogođena globalnom recesijom i protekcionističkim tendencijama.

Njemački ministar financija je istodobno najavio intenzivnije oporezivanje međunarodnih kompanija poput Amazona, Facebooka ili Starbucksa.

Nataša Jokić Begić Što kaže znanost Nijemci su novim zakonom o trećem spolu priznali realnost

„Mi moramo zaustaviti praksu po kojoj ovi koncerni prihode ostvarene u Njemačkoj oporezuju u zemljama s nižim porezima ili s nultom poreznom stopom“, rekao je Scholz. On u ostvarivanju ovog nauma očekuje i potporu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

„U grupi zemalja G7 i G20 smo, što se oporezivanja međunarodnih kompanija tiče, suglasni s Francuskom i Japanom a u međuvremenu je i vlada SAD-a na našoj strani“, rekao je socijaldemokratski političar.

Scholz je naglasio i kako se intenzivno radi na ispunjenju točke koalicijskog sporazuma demokršćansko-socijaldemokratske vlade o smanjenju poreza za građane Njemačke s nižim i prosječnim prihodima.

Berlin: Prosvjedi pristaša najveće oporbene stranke AfD protiv vlade Angele Merkel Njemačka Novi udarac za EU? Desničarski AfD prijeti 'dexitom', predlažu ukidanje Europarlamenta

On je istodobno odbacio ukidanje solidarnog prireza za građane s višim primanjima, koji od ujedinjenja Njemačke svi zaposleni plaćaju u svrhu gospodarskog oporavka istočnog dijela Njemačke, kako to sada predlažu neki političari demokršćanske Unije CDU/CSU.
Solidarni prirez bi za veliku većinu poreznih obveznika trebao u potpunosti biti ukinut 2021.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Mlach:

  kad ste si mulake navlekli ...sad ih placajte a vlastiti narod kjbe...smeca politicarska

 • Avatar Viktor999
  Viktor999:

  Treba hraniti svu tu afroazisku ciganiju i njihov sve veći okot;danke merkel

 • Startrack:

  Ako si neki majstor ili inzenjer Njemacka se neisplati. Unistise porezi. Jasam placao 54%. I jos su progresivni porezi. Vise radis vise ti uzimaju. S druge strane firme te tjeraju da radis i po mraku. Uzas. Neznam kako je sadaje ... prikaži još! sada al onda ta arapsko/turska ciganlija nije htjela da radi ni ove jednostavnije poslove date bar malo rastereti, izuzev stosu Turci htjeli radit armiranje. Onda ti firme sjednu na dusu da radis 12 sati dnevno i vise. Onda ti poreznici sjednu na dusu kao eto ti radis previse uzimas drugima posao a drugi nece da rade. U USA imas latinose koji ne znaju mnogo ali hoce i mogu stose tice fizike. Onda oni prim razvale stari krov i naprave jednostavniji dio novog a onda ja samo uradim komplikovaniji dio i radi radnja. U Njemackoj bi sve morao sam sa dobrom sansom dame hitna odnese.