Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zelena energija

Ugovaranje kupnje električne energije na rok od pet do deset godina dostupno i u Hrvatskoj

Vjetropark Krš Pađene
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
25.03.2023.
u 12:10

Axpo, najveći švicarski proizvođač obnovljive energije, sklopio ugovor za vjetroelektranu kod Zadra

Korporativni ugovor o kupnji električne energije koji se sklapa na pet do deset godina postaje sve popularniji u Europskoj uniji, a dostupan je i u Hrvatskoj. Radi se o ugovorima u kojima se ugovara fiksna cijena čiste, obnovljive energije isporučene u razdoblju na koje se sklapaju. U vrijeme kad se cijene električne energije mijenjaju iz tjedna u tjedan, kupovina energije iz sigurnih izvora postala je i pitanje nacionalne sigurnosti, a najjeftinijom se pokazala energija proizvedena unutar granica vlastite države, tvrde u udruženju Obnovljivi izvori energije koja je u Zagrebu organizirala prvu regionalnu konferencija o razvoju ugovora za kupnju zelene energije izravno od proizvođača.

Takvim se ugovorom obje strane štite, ističu, od fluktuacije cijena na tržištu, pa i ako se pojave veći problemi na tržištu, postoje mehanizmi korekcije koji moraju jamčiti zadovoljstvo oba potpisnika ugovora. Korporacije su diljem svijeta od 2010. do 2020. godine kupile 23,7 GW čiste energije putem tih ugovora. No, ruska agresija na Ukrajinu u prvoj polovici 2022. godine zaustavila je rast zbog rekordno visokih cijena električne energije i inflacije. Prema podacima organizacije WindEurope, od 2007. do srpnja 2022. potpisani su ugovori o isporuci 22.000 MW čiste zelene energije, a predvodnik je Španjolska, gdje je u prvom polugodištu 2022. godine potpisana četvrtina svih takvih ugovora. Iza nje su Velika Britanija, Danska, Finska, Švedska i Njemačka.

Od najvećih svjetskih kompanija, Amazon je na vrhu popisa tvrtki koje ugovaraju najviše zelene energije putem takvih ugovora o otkupu energije. Prema industrijskim sektorima, najveći kupac zelene energije je sektor informacijske i komunikacijske tehnologije, a na drugom mjestu je teška industrija. Maja Pokrovac, direktorica OIEH-a, podsjetila je da je Europska komisija ovih dana prijedlogom reforme tržišta električne energije poslala jasnu poruku da zelena energija treba biti dostupna svima i da ugovori trebaju imati državne potpore zemalja članica. Takvi će ugovori imati ključnu ulogu u tranziciji Europe prema klimatskoj neutralnosti. Hrvatska je prošle godine prvi put uvrštena u europsku.

Axpo, najveći švicarski proizvođač obnovljive energije i međunarodni trgovac solarnom i vjetroelektranom, objavio je prije nekoliko dana da je potpisao prvi desetogodišnji ugovor o kupnji električne energije (PPA) u Hrvatskoj s lokalnim proizvođačem električne energije Kunovcem. Zajedničko ulaganje između finskog upravitelja fonda za obnovljive izvore energije Taaleri Energia i tvrtke Encro pokriva gotovo 1,8 TWh zelene električne energije proizvedene u vjetroelektrani u zadarskoj regiji, stoji u priopćenju Axpoa. U suradnji s finskom kompanijom Taaleri Energia dovodimo najbolje skandinavske prakse u srednju i jugoistočnu Europu, rekao je Domenico Franceschino iz Axpoa.

Vjetroelektrana snage 111 MW-a proizvodit će dovoljno zelene energije za 85.000 kućanstava, čime će se izbjeći više od 78.000 tona emisije ugljičnog dioksida godišnje. Direktor Encroa Tomislav Ćurković rekao je na konferenciji da tvrtka u razvoju ima još 1000 MW-a, no razvoj tih projekata ovisi o donošenju nužnih podzakonskih akata. Daljnji razvoj će ovisiti o poticajima države. Axpo ima urede u Rumunjskoj, Grčkoj, Bugarskoj i Srbiji, gdje je ovog mjeseca potpisan 155 milijuna eura vrijedan ugovor za projekt vjetroelektrane Krivača, prvi PPA u Srbiji. U Hrvatskoj je sklapanje virtualnog PPA ugovora najavio i Hrvatski Telekom.

VIDEO: Kako se izrađuje najbrži električni hiperautomobil: Nevera je za testiranje spremna u pet tjedana

Komentara 3

OP
Ocvali pupoljak
03:14 26.03.2023.

čuj ovo "ovisi o poticajima države". EU je ludilo, to je svima jasno.

Avatar Dragovit
Dragovit
21:07 25.03.2023.

Katastrofa za krajobraz. A vrtit će dan-dva u mjesecu kao i ostale. Koja muljaža za krađu novaca.

ST
sttipe
16:59 25.03.2023.

Ja bi ovo dozvolio tek kad ni jedan građanin više ne bi bio zainteresiran za Solare ili vjetrenjače, i kad bi napravili dovoljno reverzibilnih elektrana, da građani sutra ne budu u problemima zbog "divljanja" korporacija!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije