Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pacijenti zgroženi pravilnikom o lijekovima

Udruge: HZZO ukida osnovnu listu?! HZZO: Ne odlučujemo isključivo mi!

Zagreb: Udruga pacijenata održala konferenciju za medije
Foto: Matija Habljak/Pixsell
1/4
12.02.2019.
u 19:40

Hoće li novi Pravilnik o mjerilima za stavljanje lijekova na listu ograničiti nabavu inovativnih lijekova i proširiti doplatu lijekova, štoviše, dokinuti osnovnu listu lijekova i uvesti doplatu za sve lijekove?

Hoće li novi Pravilnik o mjerilima za stavljanje lijekova na listu ograničiti nabavu inovativnih lijekova i proširiti doplatu lijekova, štoviše, dokinuti osnovnu listu lijekova i uvesti doplatu za sve lijekove? Boje se toga u 15 udruga pacijenata, koje su jučer upozorile javnost na restriktivan, nedorečen i netransparentan nacrt Pravilnika čija je javna rasprava netom zaključena.

Dr. Manja Prašek iz Zagrebačkog dijabetičkog društva podsjetila je da Nacionalni program za šećernu bolest promovira prevenciju i odgodu komplikacija, ali se ne primjenjuje pa su se troškovi liječenja kardiovaskularnih komplikacija kod dijabetičara udvostručili u deset godina. Inovativni se lijekovi uvode na početku liječenja, međutim na B listu su, a sada bi mogli postati još nedostupniji, što vodi do krive odluke jer nisu svi lijekovi isti za svakoga, upozorava.

– Ako je terapija oboljelome nedostupna ili zamijenjena, bolest se može pogoršati, a to vodi do bolovanja i invalidskih mirovina, znači multipliciraju se troškovi, pa su ove uštede na lijekovima kratkoročne. Osim toga, uvođenje nadoplate na lijekove koji se nisu plaćali diskriminira pacijente prema platnim mogućnostima. Liječnicima se nameće jeftiniji lijek i ukida autonomiju propisivanja lijeka, a nije svaki lijek za svakog pacijenta isti, ističe Nenad Horvat iz Remisije.

– Prošli tjedan dana slušali smo da su onkološki pacijenti prioritet Vlade, a s terapijom se ide restriktivno. Nije li to pomalo licemjerno? – zapitala je Ivana Kalogjera iz Nismo same.

Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, zaključuje da Nacrt pravilnika sadrži niz ekstenzivnih tumačenja i ostavlja puno stvari otvorenima te omogućuje HZZO-u da donosi odluke u hodu. – Mi želimo jasne procedure i njihovu striktnu primjenu, u protivnom se liječenje traži na ulici – kazao je Belina. Iz HZZO-a su poručili: “Unaprijed tvrditi da će novi pravilnik ograničiti dostupnost lijekova i liječenja pogrešno je, kao i tvrditi da o konačnom izgledu Pravilnika odlučuje isključivo HZZO”.

>>Udruga pacijenata održala konferenciju za medije

 

Ključne riječi

Komentara 3

NI
nibunika
20:37 12.02.2019.

Svi lijekovi koji nemaju zamjenu, koji nemaju alternativu, trebali bi se nalaziti na osnovnoj listi lijekova i ne bi se trebali doplaćivati. Nažalost i sada su neki lijekovi na dopunskoj listi lijekova, čija doplata iznosi čak i 45%, a kojiji nemaju nikakvu zamjenu na osnovnoj listi lijekova, pa pacijentima koji nemaju novaca preostaje jedino da se ne liječe.

BA
batva
08:50 13.02.2019.

OPvo je maslo ministra Kujunđića koji se zalaže za amerikanizaciju sustava a to znaći tko ima taj se ljeći a tko nema niko mu nije kriv.I onda će netko reći da je Kujunđić i njegovo društvo kršćanskog svjetonazora.Odškolovao se je u vremenu kad je školstvo bilo besplatno a danas samo bogati mogu biti visoko obrazovani.Još ćemo mi plakati i već plačemo za nedavnim zdravstvenim sustavom kad su večinom svi bili pred sustavom jednaki a zdravstvo je bilo besplatno.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
09:49 13.02.2019.

Prvo treba izbrisati hdz sa biračkog popisa onda će biti i za lijekove...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije