Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udruge: HZZO ukida osnovnu listu?! HZZO: Ne odlučujemo isključivo mi!

Hoće li novi Pravilnik o mjerilima za stavljanje lijekova na listu ograničiti nabavu inovativnih lijekova i proširiti doplatu lijekova, štoviše, dokinuti osnovnu listu lijekova i uvesti doplatu za sve lijekove?
12. veljače 2019. u 19:40 3 komentara 696 prikaza
Zagreb: Udruga pacijenata održala konferenciju za medije
Foto: Matija Habljak/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Hoće li novi Pravilnik o mjerilima za stavljanje lijekova na listu ograničiti nabavu inovativnih lijekova i proširiti doplatu lijekova, štoviše, dokinuti osnovnu listu lijekova i uvesti doplatu za sve lijekove? Boje se toga u 15 udruga pacijenata, koje su jučer upozorile javnost na restriktivan, nedorečen i netransparentan nacrt Pravilnika čija je javna rasprava netom zaključena.

Perica Vucelić 16 godina rada u hitnoj Najbolji medicinski tehničar: Reanimacija djece najteži je dio posla

Dr. Manja Prašek iz Zagrebačkog dijabetičkog društva podsjetila je da Nacionalni program za šećernu bolest promovira prevenciju i odgodu komplikacija, ali se ne primjenjuje pa su se troškovi liječenja kardiovaskularnih komplikacija kod dijabetičara udvostručili u deset godina. Inovativni se lijekovi uvode na početku liječenja, međutim na B listu su, a sada bi mogli postati još nedostupniji, što vodi do krive odluke jer nisu svi lijekovi isti za svakoga, upozorava.

– Ako je terapija oboljelome nedostupna ili zamijenjena, bolest se može pogoršati, a to vodi do bolovanja i invalidskih mirovina, znači multipliciraju se troškovi, pa su ove uštede na lijekovima kratkoročne. Osim toga, uvođenje nadoplate na lijekove koji se nisu plaćali diskriminira pacijente prema platnim mogućnostima. Liječnicima se nameće jeftiniji lijek i ukida autonomiju propisivanja lijeka, a nije svaki lijek za svakog pacijenta isti, ističe Nenad Horvat iz Remisije.

'spinraza za sve' Kujundžić: Povjerenstvo će u roku 15 dana izreći svoje novo mišljenje o Spinrazi

– Prošli tjedan dana slušali smo da su onkološki pacijenti prioritet Vlade, a s terapijom se ide restriktivno. Nije li to pomalo licemjerno? – zapitala je Ivana Kalogjera iz Nismo same.

Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, zaključuje da Nacrt pravilnika sadrži niz ekstenzivnih tumačenja i ostavlja puno stvari otvorenima te omogućuje HZZO-u da donosi odluke u hodu. – Mi želimo jasne procedure i njihovu striktnu primjenu, u protivnom se liječenje traži na ulici – kazao je Belina. Iz HZZO-a su poručili: “Unaprijed tvrditi da će novi pravilnik ograničiti dostupnost lijekova i liječenja pogrešno je, kao i tvrditi da o konačnom izgledu Pravilnika odlučuje isključivo HZZO”.

>>Udruga pacijenata održala konferenciju za medije

 

Baby Beef
Baby Beef
Udruga uzgajivača junadi Baby Beef osnovana je 2000., s ciljem promocije i ponude kvalitetnog junećeg mesa

A1 izdvaja za Vas

 • batva:

  OPvo je maslo ministra Kujunđića koji se zalaže za amerikanizaciju sustava a to znaći tko ima taj se ljeći a tko nema niko mu nije kriv.I onda će netko reći da je Kujunđić i njegovo društvo kršćanskog svjetonazora.Odškolovao se je ... prikaži još! u vremenu kad je školstvo bilo besplatno a danas samo bogati mogu biti visoko obrazovani.Još ćemo mi plakati i već plačemo za nedavnim zdravstvenim sustavom kad su večinom svi bili pred sustavom jednaki a zdravstvo je bilo besplatno.

 • nibunika:

  Svi lijekovi koji nemaju zamjenu, koji nemaju alternativu, trebali bi se nalaziti na osnovnoj listi lijekova i ne bi se trebali doplaćivati. Nažalost i sada su neki lijekovi na dopunskoj listi lijekova, čija doplata iznosi čak i 45%, a koji ... prikaži još!ji nemaju nikakvu zamjenu na osnovnoj listi lijekova, pa pacijentima koji nemaju novaca preostaje jedino da se ne liječe.

 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  Prvo treba izbrisati hdz sa biračkog popisa onda će biti i za lijekove...