Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reagiranje

Udruga pokretnih komunikacija poručila: Mobiteli ne izazivaju rak

mobiteli telefoniranje
VL
02.06.2011.
u 11:30

Upozoravaju da je rizik moguć, ali ne i vjerojatan, i to u slučajevima značajne uporabe mobilnih telefona

Vijest da je Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila dosad samo sumnje da mobiteli mogu izazvati rak mozga odmah je digla prašinu, ali mjesta panici nema.

Poručuju tako iz Udruge pokretnih komunikacija Hrvatske reagiranjem u kojem se upozorava da je rizik moguć, ali ne i vjerojatan, a povećava se u slučajevima značajne uporabe mobilnih telefona. Konkretno, 30 minuta i više dnevno, i to u razdoblju od 10 godina.

Priopćenje donosimo u cijelosti.

Udruga pokretnih komunikacija Hrvatske, u povodu brojnih vijesti koje govore o tome da mobiteli izazivaju rak, željela bi istaknuti kako je u prijenosu vijesti potrebno ispravno prevoditi tekstove koji se prenose kako bi se izbjeglo neistinito informiranje javnosti. Stoga bismo željeli istaknuti sljedeće:

1. Međunarodna agencija za istraživanje kancerogenih bolesti (IARC) 31. svibnja 2011., godine klasificirala je izloženost elektromagnetskom polju nastalom uporabom bežičnih telefona koji koriste RF spektar kao "moguće kancerogenu za ljude (grupa 2B, u kojoj se nalaze i kava i ukiseljeno povrće). Isto se temelji na povećanom riziku obolijevanja promatrane grupe od bolesti glioma, malignog tipa tumora mozga, a povezanog s uporabom bežičnih telefona". IARC je rekla sljedeće: "Dokazi su revidirani kritički, i općenito ocijenjeni kao ograničeni na korisnike bežičnih telefona, a na gliome i akustičke neurone, te su nedovoljni za donošenje zaključaka za druge tipove kancerogenih oboljenja. Također, dokazi za profesionalnu izloženost i izloženost u okolišu su također nedostatni."

2. S obzirom na gore navedeno, UPKH smatra kako vijesti koje govore kako mobiteli izazivaju rak nisu točne, jer IARC klasifikacija samo sugerira da je rizik moguć, ali ne i vjerojatan, i to u slučajevima značajne uporabe mobilnih telefona (30 minuta i više dnevno, u tijeku 10 godina). Jednostavno govoreći, ova znanstvena procjena je identificirala neke dokaze koji mogu upućivati na povećani rizik, a temeljen na promatranju određene grupe ljudi, no s druge strane navodimo da još uvijek nema konzistentnog dokaza u studijama provedenim na životinjama i stanicama. Spomenuta klasifikacija donosi zaključak da je moguć određeni rizik pri značajnoj uporabi mobilnih telefona u dužem razdoblju te da se stoga mora pomno nadzirati moguća veza između uporabe mobilnih telefona i opasnosti od kancerogenih bolesti. Željeli bismo također istaknuti kako istraživanja registara kancerogenih oboljenja u SAD-u ne pokazuju trend porasta tumora glave unatoč ubrzanom rastu korisnika i vlasnika mobilnih telefona u posljednja dva desetljeća.

Ovo mišljenje dijeli i dr. Jack Rowley, direktor za istraživanje i održivi razvoj pri udruzi mobilnih operatera GSMA. "IARC-ova klasifikacija pokazuje da je opasnost od raka moguća, ali ne i vjerojatna (...) Buduće studije pratit će zdravlje korisnika mobitela u duljem vremenskom razdoblju. Takva istraživanja već su krenula u Europi, uz podršku članova GSMA, i obuhvatit će do 250.000 korisnika", rekao je Rowley.

IARC klasifikacija je znanstvena, kvalitativna prosudba koju trebaju ispitati nacionalne javne zdravstvene ustanove i Svjetska zdravstvena organizacija prije bilo kakvih javnih preporuka. Lancet Oncology će u bliskoj budućnosti objaviti sažetak podloge za klasifikaciju, a potpuno izvješće, pod nazivom Monograph, očekuje se 2012. godine.

Također je važno spomenuti i činjenicu da su zakonski propisi u Republici Hrvatskoj u području elektromagnetskog zračenja 6,25 puta stroži nego u Europskoj uniji.

Komentara 1

OB
-obrisani-
21:03 02.06.2011.

Mobiteli ne izazivaju rak a i pušenje je zdravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije