Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U zap. Papui žestoko se probudio pokret za oslobođenje od Indonezije

Nakon nekoliko godina mira, opet je došlo do nemira u zapadnom dijelu najistočnijeg indonezijskog otoka koji je Indonezija okupirala 1962. unatoč protivljenju UN-a, ali uz pomoć veta SAD-a
01. siječnja 2010. u 17:14 2 komentara 124 prikaza
Zapadna Papua
Foto: AFP

U najistočnijoj indonezijskoj provinciji Zapadna Nova Gvineja na otoku Papui petstotinjak pripadnika secesionističkog Pokreta za slobodnu Papuu (OPM) žestoko se sukobilo s policijom. Povod je bila pogibija Kellyja Kwalika, jednog od vođa pokreta koji se za uspostavu Republike Zapadne Papue bori još od 1965.

Riječ je o bivšoj nizozemskoj koloniji u koju je nakon povlačenja nizozemskih vlasti Indonezija vojno upala 1962., i to unatoč tome što se UN isprva protivio tom potezu te što je Nizozemska takav čin nazvala zamjenom bijelog kolonijalizma smeđim. Indonezija je Zapadnu Papuu okupirala, slično kao i bivšu portugalsku koloniju Istočni Timor, unatoč protivljenju UN-a.

U oba slučaja presudan je bio veto SAD-a koji se svrstao na stranu Indonezije, a vjerojatno jedino što je Indoneziju zaustavilo u pohodu i na istočni dio otoka površine 786.000 četvornih kilometara bilo je to što je bio australska kolonija do 1973. kada je postao nezavisan kao Papua Nova Gvineja. Zapadna Papua danas ima 2,7 milijuna stanovnika te je poznata po velikim zalihama zlata i bakra.

Jeste li među njima?
Sve shvaćaju ozbiljno i osobno: Ovo su najosjetljiviji znakovi horoskopa
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • -obrisani-:

    Smrt fasizmu( i njegovim USA potpomagacima) ,sloboda papuanskom narodu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • -obrisani-:

    Asmati, najpoznatije ljudoždersko pleme sa Papue-Nove Gvineje je šezdesetih godina pojelo Majka Rokfelera, sina čuvenog bogataša. Možda ih zato ne vole Amerikanci.