Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Nemamo pravo zaboraviti mladiće koji su stvarali Hrvatsku'

U prepunoj dvorani Pastoralnog centra sv. Bono u Vukovaru večeras je održana promocija knjige pod nazivom 'Sakupljači gelera', autora Drage Prgometa, a koja je tiskana u izdanju Večernjeg lista...
23. travnja 2014. u 22:10 9 komentara 5071 prikaza
promocija knjige
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/7

U prepunoj dvorani Pastoralnog centra sv. Bono u Vukovaru večeras je održana promocija knjige pod nazivom 'Sakupljači gelera', autora Drage Prgometa, a koja je tiskana u izdanju Večernjeg lista. Govoreći o knjizi Prgomet je rekao da je ona sastavljena od 13 istinitih priča nastalih tijekom Domovinskoga rata koje je osobno preživio i proživio u vremenu od ljeta 1991. pa sve do kraja 1992. godine.

– Svaku od tih priča osobno sam preživio i proživio i svaka je pisana onako kako se sve zaista i dešavalo. Kažu oni koji su čitali knjigu da je pisana jednostavnim jezikom i da ima i humora u svakoj od tih priča. Uostalom, sa ratom ne staje život. I dalje se ljudi žene, udaju, crkve zvone i djeca rađaju, a sve od toga ima i elemenata koji mogu nasmijati, kaže Prgomet koji je hrvatskoj javnosti prije svega poznat kao liječnik, kirurg i političar. Pojašnjavajući zašto se odlučio na pisanje knjige rekao je mu je glavni povod bila činjenica da ono što nije zapisana kao da se nikada nije niti dogodilo. Uz to smatra i da se ne smiju dozvoliti zaboravu događaji iz Domovinskog rata i osobe koje su na bilo koji način doprinijele stvaranju neovisne i slobodne Hrvatske.

– Sjećanja ostaju i ako su ona zapisana teže se zaboravljaju. Smatram da nemamo pravo zaboraviti mladiće koji su stvarali Hrvatsku, ranjene, stradale kao i sve one koji su na bilo koji način pomogli u stvaranju neovisne Hrvatske, istakao je Prgomet koji je najavio da već razmišlja i o izdavanu nove knjige. Promociji knjige nazočio je i direktor sadržaja Večernjeg lista Dražen Klarić napomenuvši da u najutjecajnijem hrvatskim dnevnim novinama nema nikakvih dvojbi kada je u pitanju Domovinski rat. – Knjiga Drage Prgometa je priča o ratu, ali i u isto vrijeme priča o ponosu, ljubavi, precima, djeci… Prije svega to je priča o prijateljstvu i prijateljima kao i ljubavi čovjeka prema čovjeku, rekao je Klarić. I urednik knjige kao i urednik mjesečnika Večernjeg lista Oluja Petar Grubišić ukazao je na ljubav i humanost Prgometa koja je iskazana i u knjizi.

– Tu je 13 različitih priča među kojima je i ona kako je izvlačio iz minskog polja suborce, ali i neprijateljske vojnike, ukazao je Grubišić. Uz dvojac iz Večernjeg lista promociji knjige u Vukovaru nazočio je i Dražen Živić, direktor vukovarske podružnice Instituta Ivo Pilar, kao i vukovarski branitelj i predsjednika Udruge pravnika Vukovar 91 Zoran Šangut. I oni su ukazali na važnost da se bilježe sjećanja i osobne priče iz Domovinskog rata jer se samo na taj način može čuvati istinitost i objektivnost Domovinskog rata ili u suprotnom prijeti da nam djeca odrastaju u lažima i pokušajima izjednačavanja krivice žrtve i agresora. Promocija knjige Drage Prgometa u Vukovaru organizirali su Pastoralni centar, Matica Hrvatska i Institut Ivi Pilar. Poslije vukovarskog dijela promocije knjiga je predstavljena i u Iloku.

promocija knjige | Autor : Branimir Bradarić Foto: Branimir Bradarić

>>Predstavljena prva knjiga prof. dr. Drage Prgometa 'Sakupljači gelera'

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
 • novo vriijeme:

  čestitke svima koji ostave zapise jednog važnog vrijemena stvaranja Hrvatske u slici i riječi. Godine prolaze, a svjedoci rata nestaju, zato je Prgometova knjiga posena, jer je za buduće generacije.

 • samazg:

  Čestitke na ovoj knjizi. Eto, još poneka istina o domovinskom ratu i herojima naše slobode uspjeva ugledati svjetlo dana...Sve se sustavno gazi, pa je ovo osvježenje....

 • Avatar Domaće je bolje
  Domaće je bolje:

  U Dobranjama,kod Cista Provo,služena Sv.Misa za pobijeni 136 Domobrana među kojima 25 Ljubušaka.Ovaj svirepi čin napravili su titovi partizani.