Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Revolucionarni uređaj za čitanje ljudskog genoma stiže u Hrvatsku

Uređaj će ponuditi HZZO-u kako bi se što više pacijenata moglo testirati
13. veljače 2015. u 11:45 1 komentara 2867 prikaza
instut Ruđer Bošković
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Kompaktni uređaj za određivanje slijeda genetskog koda čovjeka danas stiže na Institut Ruđer Bošković. Riječ je o revolucionarnom uređaju, prvom takve vrste u Hrvatskoj, a vjerojatno i u cijeloj regiji, koji se na tržištu pojavio tek prošle godine i putem kojeg je slijed u ljudskom genomu moguće očitati za samo 16 sati.

Široka primjena

Zbog toga je i njegova primjena, posebice u zdravstvu, zaista golema. I nema sumnje da će ova nova vrijedna oprema uskoro omogućiti brža genetska, ali i znatno jeftinija istraživanja poput testiranja na rak dojke.

– Naš laboratorij na IRB-u već radi slične analize, međutim, one trenutačno stoje 8800 kuna, plaća ih fizička osoba i na rezultate se zbog obujma posla čeka od dva do tri mjeseca. Uz novu opremu koju smo dobili, novi pristup i nove, brže uređaje za samo 24 sata, nakon očitavanja genoma, dobit će se nalaz koji će pokazivati kolika je vjerojatnost da testirana osoba oboli od, primjerice, raka dojke ili pak raka pluća, debelog crijeva. I to sve skupa više ne bi trebalo stajati 8800 kuna, već samo tisuću kuna, a u skoroj budućnosti možda i manje – objašnjava Oliver Vugrek, predstojnik Zavoda za molekularnu medicinu IRB-a.

Do kraja mjeseca, doznajemo, uređaj će se na IRB-u i instalirati, a zaposlenici educirati za rad na njemu, a nakon toga na korištenje će se, kaže Vugrek, ponuditi i Ministarstvu zdravlja, odnosno Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje kako bi što više pacijenata, pogotovo onih kojima je netko u obitelji ranije obolio od nekog zloćudnog tumora moglo testirati.

Do ovog je revolucionarnog uređaja IRB inače došao zahvaljujući projektu InnoMol koji je započeo još u srpnju 2013. godine. Riječ je o infrastrukturnom projektu s najvećim budžetom u području prirodnih znanosti u Hrvatskoj koji je u cjelokupnom iznosu od 4,8 milijuna eura na raspolaganju IRB-u.

– Cilj InnoMola je sagraditi tzv. inovacijsku aveniju s ljudima i opremom, koja će nas dovesti do brže dijagnostike, a nadamo se u budućnosti i do otkrića nekih novih lijekova i terapija. Mi smo već sada došli u posjed najsofisticiranije opreme za biooslikavanje uzoraka konfokalnim mikroskopom, što će imati ključnu ulogu u području molekularnih biomedicinskih istraživanja, primjerice u praćenju širenja tumorskih stanica ili razvoju neurona – kaže Vugrek, voditelj InnoMol projekta.

Genetska savjetovališta

Onkolog Damir Vrbanec drži da je pametno iskoristiti novi uređaj, a ciljani pacijenti su, kaže, oni s obiteljskim anamnezama.

– Vani postoje genetska savjetovališta, i to se radi. Takvi testovi mogu biti korisni kod određene grupe bolesnika, posebice onih koji imaju nasljednu komponentu, no treba vidjeti koje su sve mogućnosti novog uređaja.

>>Stvoren prvi umjetni život: Stanice bi mogle uništavati tumore

>>Djeca nasljeđuju manje mutacija nego što se vjerovalo

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?