Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"smeđi teror"

U Njemačkoj uhićeni neonacisti povezani s ubojstvima stranaca

neonacisti, beate
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
14.11.2011.
u 09:51

Uhićen je 37-godišnji Holger G., navodni pripadnik skupine Nacionalsocijalističko podzemlje koja se povezuje s ubojstvima stranaca i policajke.

Njemačka policija uhitila je još jednog neonacista nakon pojavljivanja dokaza koji neonacističku skupinu povezuju s ubojstvima devetero stranaca i policajke, prenosi BBC. Uhićen je 37-godišnji Holger G., navodni pripadnik skupine Nacionalsocijalističko podzemlje još od kasnih devedesetih.

Dotad nepoznata skupina došla je u središte pozornosti nakon što se jedna članica, 36-godišnja Beate Zschäpe, predala nakon što je zapalila svoju kuću u Zwickauu. U istom gradu pronađeni su i leševi još dvojice navodnih članova skupine, Uwea Böhnhardta i Uwea Mundlosa. Sumnja se da su se ubili, a uz njihova su tijela pronađena i dva pištolja, od kojih je jedan pripadao policajki Michèle Kiesewetter, ubijenoj 2007. godine u Heilbronnu.

Uhićene se sumnjiči za ubojstva više njemačkih stanovnika stranog podrijetla između 2000. i 2007. godine. Uglavnom su to bili Turci, vlasnici restorana s kebabom, a jedan od ubijenih grčkog je podrijetla. Policija je tek otkrićem dvaju pištolja povezala ta ubojstva s Nacionalsocijalističkim podzemljem, a među drugim dokazima našli su se i propagandni DVD-ovi koje je skupina pripremila za slanje novinskim agencijama i muslimanskim kulturnim centrima, a na kojima se pojavljuju detalji o ubojstvima.

Skupina je u njemačkim medijima prozvana Frakcija smeđe armije, čime se s jedne strane aludira na smeđu boju uniformi nacističkih SA odreda, a s druge na ultraljevičarsku terorističku skupinu Frakcija crvene armije (RAF) koja je u zemlji najaktivnije djelovala tijekom sedamdesetih i ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća. Die Welt piše o "smeđem teroru", a policija traži zabranu NPD-a, radikalno desne nacionalističke stranke.

Komentara 115

OB
-obrisani-
13:12 14.11.2011.

pen, batali....legalizam je davno otisao u mp3....ovo je borba za zivot, zakoni vise ne postoje niti ih iko postuje....muslimani nas zloupotrebljavaju maximalno...

DU
Deleted user
11:10 14.11.2011.

evo stranke po mjeri naše današnje crkve, doduše protestanti su i katolici su im drugi na ljestvici za odstrjel iza muslimana, ali nema veze, važno je da su \"desni\".

OB
-obrisani-
13:26 14.11.2011.

ovo nisu neonacisti, nego pokret otpora turcima.....brkas pojmove....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije