Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U Kataru ili Katru, Charles ili Karlo... – ništa neće suzbiti našu sklonost da probleme izmišljamo

18.11.2022. u 17:09

Što je ispravno? Pa kvaka je u tome da je to pogrešno pitanje, a na besmisleno pitanje može se dati jedino besmislen odgovor. U jeziku se nikad ne treba pitati što je ispravno, nego samo što je standardno, a mi smo slobodni sami sebi odrediti standard kakav hoćemo

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Slavonija2014
Slavonija2014
11:30 23.11.2022.

Sramotno neznanje i smiješna analogija. Bugarin, a ne Bugar. Dalje, ostale riječi imaju produženi drugi slog. I da nemaju, valja razlikovati "bolovati od katara želuca" i "nalaziti se u Katru". Tako će se lako zapamtiti nužnost razlikovanja dviju deklinacija. (argumentira da je ispravno Katar/Katru, kao u riječima Cipar, tigar, cedar, ministar, bakar; drugi stručnjaci dokazuju da je bolje Katar/Kataru kao u riječima Bugar, ratar, zubar, pekar, nektar.)

DU
Deleted user
19:38 18.11.2022.

" U jeziku se nikad ne treba pitati što je ispravno, nego samo što je standardno"... Dobro, ali novinari bi ipak trebali pisati standardnim jezikom. Novinari bi trebali poznavati pravopis i gramatiku.

DO
Domi
17:50 18.11.2022.

Po g. Becku, udri brigu na veselje! I svi zadovoljni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije