Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gastarbajteri u Hrvatskoj

U Hrvatsku lani ušlo 115.000 stranih radnika, invazija Nepalaca i Filipinaca: 'Planiram ovdje ostati i dovesti obitelj'

08.01.2023.
u 07:13

Hrvatska ima oko 116.000 nezaposlenih, a od siječnja do prosinca prošle godine prijavljeno je ukupno 240.800 slobodnih radnih mjesta. Uvoz radne snage jedino je rješenje za kojim su poslodavci mogli posegnuti. Sve je više stranih državljana koji grade stanove, obnavljaju zgrade, zidaju, vare, kuhaju, poslužuju hranu, dostavljaju pakete, pospremaju sobe u hotelima...

Komentara 60

UD
Udbaš
07:42 08.01.2023.

Dragi Ivica, poduzetnici su mogli posegnuti i za pravednijim plaćama koje bi bile poticaj onima koji su otišli iz Hrvatske da se možda vrate. ali, umjesto da naš Jamogu pusti da tržište odradi svoje i da ih prisili da sami dignu plaće, on odobrava uvoz jeftine radne snage i "pakete pomoći". Kako je moguće da se proizvod proizveden u, recimo, Austriji prodaje po istoj cijeni kao i onaj proizveden ovdje, a radnik koji ga je proizveo bude u Austriji dvostruko ili više plaćen? To nisu poduzetnici i ne treba ih tako nazivati. To su ljudi kojima su, bez pomoći i zaštite politike, metla i lopata visoko iznad kvalifikacija.

Avatar S.OLIVER
S.OLIVER
07:43 08.01.2023.

I to još nije sve. Kad jednog dana legnemo na operacijski stol pa iznad nas ugledamo kirurga iz Gornje Volte koji je studirao medicinu čak dvije godine na tamošnjem medicinskom fakultetu, a praksirao kod seoskog vrača?? I medicinske sestre i tehničare iz Čada ili Nigera sa završenom medicinskom školom tamo od 2 mjeseca i praksom također kod seoskog vrača. Kontrolore letenja sa fakultetom i praksom na Papui Novoj Gvineji, A arhitekti i zidari koji su prije dolaska kod nas projektirali i izgradili cijela sela od pruća i blata po centralnoj Africi i Kongu,,,,,,,,,,,pa da vidiš veselja. A šta ćeš? To je nama naša borba, bolje rečeno NEBORBA poslije 1995. dala.

JO
John80
08:19 08.01.2023.

i neka svako posalje u svoju matičnu zemlju 150 eura mjesečno, to je 200 milona eura ili milijarda i pol kuna godišnje Tako da Hrvatska subvencionira potrošnju u Nepalu i Filipinima. Prejaki smo, bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?