Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otpušten, snalazi se

U bjelovarskoj bolnici navečer nema sanitetskog prijevoza

bolnica Bjelovar
Damir Špehar/PIXSELL
07.04.2012.
u 11:45

Često se događa da Hitna doveze pacijenta koji, ukoliko ne ostaje u bolnici, više nema nikakvog prijevoza

Neugodno iskustvo koje su u nedjelju navečer u bjelovarskoj bolnici doživjele Jasna Hajduković, vlasnica istoimenog Obiteljskog doma za stare i nemoćne, i njezina nepokretna štićenica 77-godišnja Barbara Bartonj, otvorilo je pitanje funkcioniranja sanitetskog prijevoza u večernjim satima.

Dolazak u krivo vrijeme

-Prilikom redovitog večernjeg previjanja primijetili smo da baka Barbara u mokraći ima krvi i budući da je težak bolesnik pozvali smo Hitnu pomoć koja ju je odvezla na odjel urologije - priča vlasnica Doma. Obavljene pretrage pokazale su da je riječ o urino infekciji koja ne zahtijeva hospitalizaciju te je starici prepisan antibiotik nakon čega je otpuštena. No tu je nastao nerješiv problem. Baka je ležeći pacijent za kojeg je nužan transport saniteskim vozilom, a kojeg, ispostavilo se, u tom vremenu uopće nema.
-Ovo nije problem samo urologije nego svih bolničkih odjela, jer često se događa da Hitna pomoć u večernjim satima doveze pacijenta s kojim, ukoliko on nije za hospitalizaciju i pritom nema nikoga u pratnji s vozilom, nema se kud. S čisto ljudskog aspekta može se činiti da je uredu da on ostane prespavati u bolnici, no postoji čitav niz medicinskih razloga zbog kojih ga nije dobro zadržati - komentirajući neugodnu situaciju ističe dr. Mladen Pavlović, predsjednik stručnog vijeća bjelovarske bolnice i šef odjela urologije.

Nedostaje dobre volje

Smatra da je ovo problem s kojim bi se netko morao pozabaviti te da uz malo dobre volje sigurno postoji rješenje. Bolnica kao takva nema sanitetski prijevoz, no zato ga imaju Dom zdravlja i Zavod za hitnu medicinu. Branislav Ljubić, ravnatelj županijskog Doma zdravlja, ističe da takozvani hladni sanitetski prijevoz, o kojem je ovdje riječ, funkcionira radnim danom od šest do 14 sati, a nakon toga postoje dežurstva. U dane vikenda, ističe, postoji pripravnost, no to je rezervirano samo za hitne slučajeve u kojima se pacijente vozi u Zagreb na neku od klinika.
-Tu usluga obavljamo a uopće je nemamo ugovorenu i sami je pokrivamo - ističe Ljubić. I Stjepan Matoš, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a, slaže se da je situacija neugodna.
-Hitna je tu postupila profesionalno, učinila što je trebalo i dovezla gdje je trebalo. Tu prestaje njezina nadležnost, jer kao što i sam naziv kaže ta je služba predviđena samo za hitne slučajeve - ističe Matoš dodajući da pacijentica, pokazalo se, to ipak nije bila.

Komentara 1

MO
modovisisajteMaraschino
20:42 09.04.2012.

pitajte Čačiju i Bajsa gdje lova iz bolnice završila...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije