Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Terorizam i turizam

Turska gubi svakog petog gosta, ovog puta turističkih dobitnika nema

A tour guide holding her pet and a placard visits the site of Tuesday's suicide bomb attack at Sultanahmet square in Istanbul, Turkey January 14, 2016. REUTERS/Murad Sezer
Foto: Reuters/PIXSELL
15.01.2016.
u 11:30

U 2016. Tursku bi, kakvo je sada raspoloženje u svijetu putovanja, mogao prekrižiti svaki peti ili čak svaki četvrti europski putnik

Turska ni približno nije našla odgovor na pitanje kako vratiti ili nadomjestiti brojne ruske goste, a terorizmom na ulicama Istanbula tamošnji je turizam dobio novi, teški udarac. Turistička velesila s oko 40 milijuna gostiju godišnje, koja je jedno cijelo desetljeće znala samo za rast i ekspanziju, počela je posrtati lani, a u ovoj bi se godini mogla suočiti s dramatičnim padom posjeta od dvadesetak posto. U 2016. Tursku bi, kakvo je sada raspoloženje u svijetu putovanja, mogao prekrižiti svaki peti ili čak svaki četvrti europski putnik. Izostat će mahom Nijemci, čiji su sunarodnjaci sada stradali u Istanbulu i koji su posjetom od sedam milijuna najbrojniji turski gosti, ali do daljnjeg neponovljivima se čine i četiri milijuna gostiju iz Rusije.

Sijanje straha

Turska turistička noćna mora počela je mjesecima prije rušenja ruskog vojnog aviona lani u studenom i prije najnovije tragedije u Istanbulu. Cijenu nesigurnog okruženja ta zemlja plaća cijelu 2015., pa hotelijeri procjenjuju da bi podbačaj, što zbog manje gostiju što zbog spuštanja cijena čak i u špici sezone, mogao doseći pet milijardi dolara. Mnogi su u Turskoj 2015. proglasili godinom izgubljenom za turizam već nakon prvih šest mjeseci, s oko 14 posto manje turista nego u razdoblju siječanj-lipanj 2014. Nade u uspješniju 2016. blijedile su kako je 2015. odmicala; srpanj je zapamćen po terorističkom napadu u Surucu, nedaleko od sirijske granice, s 34 žrtve, a listopad po 97 poginulih u terorističkom napadu u Ankari. Žrtve su posljednjeg napada u Istanbulu, koji i sam broji deset milijuna turista, malobrojnije, ali odjeci nisu ništa blaži.

– U posljednje se vrijeme toliko toga ružnog dogodilo da ovakve stvari više nisu problem samo zemlje u kojoj se dogode, već svih turističkih destinacija, pa i Hrvatske. Nikad nismo likovali, ali možda smo nekih godina imali nešto više gostiju zato što su neki od konkurenata bili u problemima. To se promijenilo, terorizam je postao opći problem, ljudi danas dvoje otići do trga u svome gradu ili ostati kod kuće. Poslije Pariza i ovog sada u Istanbulu, bojim se, glavno pitanje neće biti kamo na odmor umjesto, recimo, u Tursku, nego treba li uopće nekamo putovati – upozorava čelni čovjek njemačkog turoperatora ID Riva tours Selimir Ognjenović.

I u Europskoj udruzi putničkih agencija napad u Istanbulu vide kao udarac općoj klimi putovanja.

– Koliki će biti razmjeri štete za putovanja tek ćemo vidjeti. Masovna prodaja ljetovanja počinje krajem veljače, a eventualne koristi za neku destinaciju mogu biti tek manje, kratkoročne – kaže Boris Žgomba, direktor Udruge hrvatskih putničkih agencija i potpredsjednik europske udruge.

– Nažalost, privikavamo se živjeti s terorizmom, a svaki novi incident potiskuje stari. Putovanja neće stati, a Turska će sigurno pokušati preokrenuti negativni trend i spuštanjem cijena – zaključuje Žgomba.

Hrvati ne žele u Tursku

Povrh svega, hrvatski su hotelski kapaciteti premali da bi naša zemlja mogla biti na nekom značajnijem dobitku. Kako god, svi koji prodaju Tursku svjedoče da su telefoni i upiti zamukli nakon krvoprolića u Istanbulu. U posljednje vrijeme za taj grad, kažu u domaćim agencijama, organiziranih grupa nisu imali puno, ali zahvaljujući odličnim aviovezama stalno je bilo individualnih putnika iz Zagreba za taj grad. Ne čudi stoga da se s povoljnom cijenom avionske karte u Istanbul u aranžmanu s jednim noćenjem moglo i za manje od 1500 kuna.

>> U napadu na policijsku postaju na jugoistoku Turske pet mrtvih i 39 ranjenih

>> Turska uhitila tri ruska državljana, tvrde da su surađivali sa ISIL-om

Komentara 8

Avatar sodomare22
sodomare22
13:43 15.01.2016.

Tko normalan uopće ide u te kalifate na odmor?

Avatar superhik74
superhik74
14:18 15.01.2016.

Zalostan podatak da je samo svaki cetvrti ili peti covjek inteligentan i ne trosi svoj novac da bi bio raznesen bombom ili silovan u prijestolnici ISIL-a Turskoj.

DP
Dule Pacov
14:19 15.01.2016.

kolki klosar moras biti da leti ides na more? da sam sebe peces ko prase u kamenju a posle solis kozu u moru... ludilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije