Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovarsko-srijemska županija

Trihineloza pod kontrolom, ali je i dalje potreban nadzor

svinje
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
15.02.2016.
u 15:23

Mjere koje se provode rezultirale su da je 2014. godine u Hrvatskoj registriran 22 pozitivne svinje na trihinelozu i 8 oboljelih ljudi

U proteklih 20-ak godina mjere i napori koji su poduzeti rezultirali su da je bolest trihineloza, koja napada i životinje i ljude i u iznimnim slučajevima može biti smrtonosna, stavljena je pod kontrolu ali i je i dalje neophodan njen stalni nadzor kako bi se ona iskorijenila i spriječile neke nove epidemije. Rečeno je to na današnjem tematskom skupu u Vinkovcima gdje se razgovaralo o pojavnosti ove bolesti i postupcima njenoga suzbijanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji od 1997. – 2015. godine. Pročelnica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Kata Krešić podsjetila je da je crvić koji uzrokuje trihinelozu po prvi put uočen prije 180 godina, a da je prvi slučaj zabilježen prije 150 godina.

– Radi se o bolesti mišića koja napada i životinje i ljude i koja, u rijetkim slučajevima, može biti i smrtonosna. Proteklih godina učinili smo mnogo u suzbijanju ove bolesti ali s eona i dalje pojavljuje. Te godine imali smo u Hrvatskoj ukupno 575 slučajeva oboljeli, od čega samo u našoj županiji 298 osoba. Tada su donesene razne mjere da bi 2005. godina bila prva godina u kojoj nismo imali niti jedan slučaj oboljelih od trihineloze, pojasnila je Krešić.

Mjere koje se provode rezultirale su da je 2014. godine u Hrvatskoj registriran 22 pozitivne svinje na trihinelozu i 8 oboljelih ljudi. Kada je riječ o oboljelim ljudima pogođena je cijela Hrvatska,a li kada se govori o oboljelim svinjama onda su na udaru prije svih Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska i Bjelovarsko-bilogorska županija. Županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić kaže kako je osnovni problem činjenici što se trihineloza i dalje pojavljuje što neki odbijaju da vrše deratizaciju ali i da je od 1997. godine do danas  utrošeno preko 17 milijuna kuna za uklanjanje oboljelih lešina životinja.

– U isto vrijeme imamo i brojku od 100 milijuna kuna koliko su seljaci tih godina uplatiti na ime obveznih trihineloskopskih pregleda zaklanih svinja. Nešto treba napraviti i po tom pitanju. Možda da se pregleda svaka deseta ili stota svinja, rekao je Matić.

Kada se govori o opasnostima od trihineloze treba znati i kako je u okolnim zemljama situacija prilično loša. Trihineloza je i među ljudima i među životinjama prilično raširena na području Srbije, Rumunjske i Bugarske dok BiH ne izlazi s podacima iako se zna da je ova bolest i tamo prisutna. 

>> Trihineloza gotovo iskorijenjena iz slavonskih dvorišta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije