Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komemoracija za don Grubišića

'Toliko je senzibilizirao javnost da se ona osjeća potaknutom uzvratiti mu zahvalnim spomenom za sva postignuća'

ivan grubišić
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
30.03.2017.
u 14:43

U Novinarskom domu održana je komemoracija za nedavno preminulog svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije i umirovljenog saborskog zastupnika dr. don Ivana Grubišića

U Novinarskom domu održana je komemoracija za nedavno preminulog svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije i umirovljenog saborskog zastupnika dr. don Ivana Grubišića. U ime svećenika od njega se oprostio urednik Kršćanske sadašnjosti i pjesnik don Anton Šuljić, koji je kazao da se rijetko događa da svećenicima bude iskazana čast da ih se društveno komemorira. U tom je kontekstu istaknuo komemoraciju don Branka Sbutege i nedavno preminulog riječkog franjevca čuvara trsatskog svetišta fra Serafina Sabola. „Don Ivan“, rekao je Šuljić, „toliko je senzibilizirao javnost da se ona osjeća potaknutom uzvratiti mu zahvalnim spomenom za sva postignuća, a osobito za promicanje postulata II. Vatikanskog koncila, kojima je don Ivan društveno pridonosio, dijaloški i suradnički po mjeri velikih vlastitih darova i sposobnosti ne gledajući tko je tko.

Rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku dr. Peter Kuzmič rekao je da je don Ivan bio idealist s humanističkom vizijom boljeg i pravednijeg svijeta, a bez gubitka osjećaja za konkretne realnosti s kojima se svi mi suočavamo i koji njega nikada nisu ostavljale ravnodušnim. Istaknuo je Grubišićevu dobru informiranost, osobnu skromnost, metodološku interdisciplinarnost, jasnoću misli i moralnih uvjerenja te sposobnost za sintezu koja je bila i poziv na duhovnu, odnosno građansku budnost. Don Ivan je, naglasio je dr. Kuzmič, poticao sve radoznale tragače za smislim i koherencijom.

Njegov kolega iz saborskih klupa dr. Josip Kregar je kazao kako je don Ivan u Saboru zastupao više od 66.000 glasače vjerujući da je njihov glas u javnosti. Ali je, kao svaki iskreni idealist, doživio šok našavši se u vrtlogu saborske politike. „Teško mu je“, rekao je Kregar, „bilo shvatiti da su u politici pohlepa i taština gotovo dominantne, a da nažalost skromnost, promišljenost i odmjerenost nisu priznate političke vrline. Ipak, ostavio je traga proročki upozoravajući da će Hrvatska biti kvalitetnazemlja tek kad bude do kraja pravedna i socijalna.“

Istaknuvši vrlo kvalitetnu suradnju u Vijeću za socijalnu pravdu, bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da je svojim idejama don Ivan pomogao da politika bude bolja, ljudskija i pravednija. „On je bio drukčiji svećenik, političar i čovjek i ako bi se trebao naći moto njegova života, njegovih briljantnih propovijedi i nadahnutih govora, sažeo bih ga u imperativ: Živi pravedno“, rekao je Josipović.

Tumačeći don Ivanovu sintagmu „Čovjek nadasve“, profesorica Jadranka Brnčić kazala je da je don Ivan bio protiv mišljenja o Bogu kakva se prevode u kodeks vjerskih istina, protiv licemjerja kao načina života, a za autentičnu duhovnost te protiv istine autoriteta, a za autoritet istine. Naime, don Ivan je bio čovjek vjere, nade i ljubavi, svećenik koji nije mislio da ima gotove odgovore, ali je umio, ponizno i skromno, postavljati ključna pitanja.

Njegov dugogodišnji prijatelj, novinar Drago Pilsel je rekao da bi don Ivana Grubišića trebalo staviti uz bok velikih svećenika koji su djelovali javno i u politici poput biskupa Josipa Jurja Strossmayera, Franje Račkoga, Svetozara Rittiga ili u najnovije vrijeme bibličara Adalberta Rebića.

„Don Ivan Grubišić je“, zaključuje Pilsel, poput velikih humanista Vaclava Havela, Ivana Supeka i Vlade Gotovca,“ prakticirao politiku kao ispit skromnosti, prožet duhom moralnosti, svjestan da je bez njih svaka misija osuđena na propast. Svi mi nešto dugujemo don Ivanu, i ako toga budemo svjesni, postat ćemo bolji ljudi“, rekao je Pilsel.

Komemoraciju je svojim pjevanjem uveličala klapa „Nostalgija“.

>> U 81. godini umro don Ivan Grubišić

Komentara 4

DU
dubravko.ugor
16:07 30.03.2017.

O mrtvima sve najbolje, ali o ovom bi se malo što dobroga moglo reći.

JP
josip.pivar11
16:04 30.03.2017.

Da nije bio protiv Crkve općenito, a čiji je službenik bio, i osobito protiv vjeronauka u školi ljevičari ga uopće ne bi priznali niti hvalili. A nije li malčice neobično biti protiv svojih, a i dalje s njima i od njih živjeti?

VE
verica2
15:07 30.03.2017.

Ako u sebi nemamo mira, ne možemo stvarati mir u društvu ma kako ideje za koje se zalažemo izgledale pravedne. Čovjek ogorčen, zgrčen, na granici mržnje (pa bio predmet te mržnje i sam Hitler) ne može stvarati društvo pravde, miraira i ljubavi. Tu mislim, prije svega, na neke od sudionika današnje komemoracije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije