Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet Njemačkoj

Orešković: Hrvatska i Njemačka su partneri. Merkel: Podržavam politiku reformi nove hrvatske Vlade

Orešković Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
01.03.2016.
u 14:25

– Ovo je njegov prvi posjet Berlinu, a dočekali smo ga s prvim proljetnim cvjetovima – kazala je Angela Merkel

Hrvatski premijer Tihomir Orešković  u Njemačkoj je u svom prvom službenom posjetu toj državi, gdje je razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel

– Raduje me što mogu pozdraviti hrvatskog premijera Oreškovića. Ovo je njegov prvi posjet Berlinu, a dočekali smo ga s prvim proljetnim cvjetovima. Hrvatska i Njemačka prijateljske su zemlje, veliki broj Hrvata živi u Njemačkoj, a veliki broj njemačkih turista dolazi u Hrvatsku. Želimo nastaviti prijateljske odnose – kazala je Merkel na konferenciji za medije nakon sastanka.

– S velikim zanimanjem razgovarala sam o novom programu nove hrvatske Vlade. Težište je na gospodarskoj suradnji. Imamo dobru suradnju, ali se to može proširiti. Govorili smo o europskim izazovima i izbjegličkoj krizi, to je bila velika tema razgovora. U jesen prošle godine balkansku rutu vrlo smo intenzivno pratili i istaknula sam da Njemačka podržava ono što smo se dogovorili na posljednjem sastanku Europskog vijeća, da ponovno želimo uvesti Schengen – kazala je Merkel.

"Hrvatska je prepoznala patnju naroda"

– Želimo štititi naše vanjske granice. U trenutačnoj situaciji kada sve to još ne funkcionira, moramo pripaziti da nijedna zemlja ne bude pod prevelikim teretom. Održali smo partnerski i prijateljski razgovor. Želim mnogo uspjeha novoj Vladi, posebno u ekonomskim pitanjima – zaključila je Merkel.

Želim zahvaliti kancelarki na sastanku i toploj dobrodošlici. Hrvatska i Njemačka su partneri i imamo zajedničke ciljeve i izazove. A najveća od njih je migrantska kriza. Njemačka je puno učinila i pokazala humanost u krizi, a Hrvatska je prepoznala patnju naroda. Zajedno moramo riješiti taj problem u EU. Hrvatska vjeruje u zajedničku budućnost i prosperitet EU. S Njemačkom smo uvijek imali dobre odnose i želimo ih još više pojačati kroz investicijske i kulturološke veze – kazao je Orešković. 

– Smanjit ćemo dug, povećati BDP i smanjiti deficit ispod 3 posto. Hrvatska pruža mogućnost investiranja. Velika hvala kancelarki Merkel, kao i Njemačkoj, na podršci i suradnji. Želimo nastaviti zajedničku suradnju na izgradnji bolje budućnosti. Nadam se drugom sastanku u Zagrebu – zaključio je Orešković.  

– Ako će biti potrebno iskoristiti vojsku, onda ćemo je iskoristiti, ali isključivo kao pomoć policiji. Hrvatska će zaštititi svoje granice. Zajedno ćemo tražiti europsko rješenje – kazao je Orešković na pitanje o migrantskoj krizi. Oboje su isticali važnost sastanka na vrhu EU u ponedjeljak.

– Sastanak će se sastojati iz dva dijela, prvo EU – Turska s 28 članica EU i premijerom Turske. Tamo ćemo vidjeti kakvi su odnosi između EU i Turske. Moramo vidjeti i što se može učiniti u Grčkoj. Treba zaustaviti politiku da se samo prolazi kroz neke zemlje i ponovno uspostaviti Schengen – kazala je Merkel.

– Slike nam svakog dana pokazuju da je potrebno naći odgovor – zaključila je Merkel.

Podržavam politiku reformi hrvatske Vlade

– Rješenje će trebati naći u prostoru gdje je kriza i krenula, na granici Grčke i Turske. Nadam se da ćemo u ponedjeljak naći rješenje. Trebat ćemo dati podršku Grcima jer na grčkoj granici nije lako. Sutra imam sastanak s predsjednikom Tuskom pa ćemo vidjeti koji su konkretniji prijedlozi za dugoročno rješenje – rekao je Orešković. 

– Politiku reformi hrvatske Vlade podržavam. Mi, kao Njemačka, spremni smo pomoći da se naše tvrtke uključe u investicijsku djelatnost u Hrvatskoj – kazala je Merkel.

Hrvatska mora pokazati da može stvoriti pozitivnu investicijsku klimu i da možemo pojačati našu suradnju – kazao je Orešković.

Važno je da ponovno uvedemo schengenski režim, a imamo i kvotu koju moramo raspodijeliti. Izbjeglice nemaju pravo tražiti da dobiju azil u točno određenoj državi – zaključila je Merkel.

Prema rasporedu, nakon razgovora i zajedničke konferencije za medije s njemačkom kancelarkom, Orešković će posjetiti  "Deutsches Historisches Museum" i razgledati izložbu „Umjetnost iz holokausta“. 

Potom će se u 17 sati, u zgradi Veleposlanstva Republike Hrvatske, premijer Orešković sastati s predstavnicima hrvatske zajednice u Berlinu, a nakon toga i s apostolskim nuncijem u SR Njemačkoj Nikolom Eterovićem.

>>Sad je vrijeme da Hrvatska jasno kaže što želi od Njemačke i EU

>>Orešković se sastaje s Merkel: Berlin želi odgovore o migrantima i ekonomiji

Komentara 200

Avatar TAJSAM
TAJSAM
14:12 01.03.2016.

Napokon, ovo smo sanjali a od komunjara se nismo niti nadali jel su čuvali svoje drugove i udbaše. Lex Perković je bila velika stepenica koju komunjare nisu imali snage za preskočiti. Napokon imamo Hrvatsku vladu i novi početak. Molim dragog Boga da se komunisti više nikad ne vrate na čelo Lijepe Naše. Pozdrav dobrim ljudima

RI
Rizlman
13:59 01.03.2016.

Tihomire, reci ti njoj da ako joj treba jeftine radne snage nek pošalje zrakoplove Luthanse ravno u Tursku, a ne da ovi prolaze kroz 7-8 država dok dođu do Njemačke i da po putu sve te države destabiliziraju. Dobro su joj Austrijanci odgovorili.

DU
Deleted user
14:16 01.03.2016.

Napokon netko pametan da nas predstvlja u svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije