Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZDRAV FRANI PLANČIĆU

Temeljiti vojni analitičar kojemu su strast bile 'cake' sa zadnje stranice Večernjaka

Frane Plančić
07.12.2016.
u 22:00

Ostaju sjećanja na njegovu neiscrpnu duhovitost i znanje kojim je pristupao novinarskom zadatku

Kada je počeo Domovinski rat, malo tko od novinara znao je razliku između tipova zrakoplova koje je imala JNA i kojima je napadala Hrvatsku. Svi smo uglavnom griješili, no Frane je uvijek bio siguran o kojem je zrakoplovu riječ. Kada bismo pobrkali orlove, galebe i jastrebove, on bi nas izgrdio, a kada bismo mu rekli da u osnovi nije važno je li galeb ili jastreb, dobili bismo jezikovu juhu.

Izvlačio je tada enciklopedije naoružanja Jane’s Defence i pokazivao nam razlike.

Frane Plančić nas je zauvijek napustio u 71. godini. Iako je iz vanjskopolitičke rubrike Večernjeg lista otišao prije 15 godina, ostaju sjećanja na njegovu neiscrpnu duhovitost, znanje i temeljitost kojom je pristupao svakom novinarskom zadatku, bez obzira na to je li riječ o “caki” na zadnjoj stranici, analizi obrambene strategije SAD-a, izvještaju o nekoj najnovijoj vojnoj akciji u svijetu ili o analizi koja je govorila o Hrvatskoj vojsci. 

Zadnja stranica Večernjaka bila mu je osobita strast, a svi oni koji su prošli kroz rubriku osobito pamte njegove “cake” (uskličnike). Originalne šaljive vijesti on bi prepravio tako da bi u njih umetao preinačena imena svojih kolega novinara, pa i samoga sebe, nazvavši se Francois Plancois.

No više od svega, on je bio vojni analitičar koji je neumorno proučavao to područje i napisao bezbroj relevantnih tekstova, analiza i komentara. Nama tada mladim snagama vanjske politike uvijek je pregledavao tekstove i upozoravao nas na greške i pogrešne zaključke.

U Večernjak je došao 1975. godine. Neko vrijeme radio je kao urednik na regalu i popodnevni urednik, no vrlo brzo prešao je u vanjsku politiku koja je ostala njegova novinarska ljubav do kraja.

Pamtimo ga i po velikoj ljubavi za Stari Grad na Hvaru u koji je uvijek odlazio u rujnu kako bi mogao uživati u vađenju crva, u ribolovu i u svojoj barci kojom bi se otisnuo na duge ribarske plovidbe.

Stoga nije čudno da je većinu vremena nakon odlaska iz novinarstva proveo upravo na Hvaru.

Sjećanje na Franu, sjećanje je na neka novinarski romantičnija vremena. Pozdrav od svih večernjakovaca, a osobito od “stare vanjske” – Sandroline, Mekekua, Zokija, Staniše, Pere, Kakadua...

Komentara 1

Avatar bokolo
bokolo
22:47 07.12.2016.

"Cake" ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije