Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Supruga i sinovi i dalje će voditi posao, Hrvoje će prvo na liječenje

Hrvoje Petrač odslužio je dvije trećine kazne te izlazi na prijevremeni otpust
22. studenoga 2011. u 12:00 17 komentara 4917 prikaza
'crna.....zagreb...27.03.2007. zupanijski sud - hrvoje petrac foto: marko lukunic'
Foto: 'lukunic marko'
Pogledajte galeriju 1/3

Ovoga petka, nakon izdržanih šest godina i tri mjeseca zatvora u hrvatskim kaznionicama: Lepoglavi, Puli, Bjelovaru, Varaždinu, Vukomercu i Lipovici, Hrvoje Petrač, najpoznatiji hrvatski zatvorenik, izlazi na slobodu.

Pogoršalo mu se zdravlje

Petrač je, zbog otmice sina generala Vladimira Zagorca i iznude, bio osuđen na jedinstvenu kaznu od sedam i pol godina zatvora, a uvjetnog je otpusta, odnosno skraćenja zatvorske kazne, dobio 15 mjeseci. Odluku o prijevremenom izlasku na slobodu donijelo je Povjerenstvo za uvjetni otpust na sjednici održanoj u rujnu. To je, kaže odvjetnik Velimir Došen, posljednje dvije godine Petračev opunomoćenik za izdržavanje kazne, ispod prosjeka u odnosu na druge zatvorenike jer je njegov klijent izdržao čak 85 posto dosuđenog mu zatvora. U dva je navrata, podsjetimo, Petraču omogućeno liječenje u Varaždinskim i Daruvarskim toplicama zbog problema s oštećenjem kralježnice, a ove je godine završio na operaciji žuči. S vremena na vrijeme o Petračevim zatvorskim danima doznavala je i javnost, osobito kad se radilo o neprimjerenom ponašanju i prijestupima kao što je bilo telefoniranje, rukovanje s Fikretom Abdićem zbog kojega je “zaradio” i dva mjeseca zabrane kantine ili odlascima u toplice i zahtjevima za blaže uvjete izdržavanja kazne. Pamti se i njegov odlazak na vjenčanje sina Novice, ali i uskraćeni izlazak na slobodu da bi vidio prvu unuku. Nedavno, nakon rođenja druge unuke, dopušten mu je izlazak.

– Od izdržane kazne Petrač je četiri godine, sedam mjeseci i 12 dana bio u svojevrsnoj izolaciji koju je zatvorski sustav tumačio na svoj način – gotovo do u sat izračunao je Došen koji smatra da su njegovu klijentu zatvorski dani trebali biti znatno kraći. Za Petračev uvjetni otpust, tvrdi, “najzaslužnije” su, nažalost, zdravstvene tegobe, a tek potom to što je izdržao više od dvije trećine kazne.

– Zdravstveno mu se stanje pogoršalo upravo zbog izolacije, a zatvorski je sustav omogućio liječenje onoliko koliko je to bilo zakonski dopustivo, a s obzirom na prirodu bolesti to je ipak bilo nedostatno – kaže Došen.

Zanima ga i poljoprivreda

Upravo zato kad izađe iz zatvora Petraču je na prvome mjestu zdravlje, pa će još neko vrijeme, kao što je to bilo dok je bio iza rešetaka, o njegovu biznisu brigu voditi supruga i sinovi, a on će na liječenje. Restoran “Cantinetta” u zagrebačkoj Teslinoj više nije u Petračevu najmu, ali tu su poznati kafić “Downtown” i tvrtka Petrač d.o.o. koja je i zastupnik čuvene talijanske kave Lavazza. No, Petrač najavljuje i jači poslovni angažman i veliko ulaganje u vinogradarstvo, vinarstvo i poljoprivredu na obiteljskom imanju u Zagorju. Kreće s unapređenjem prodaje vlastita vina, proizvodnjom ekohrane i proizvodnjom i plasmanom premium mesnih proizvoda. Sudeći po planovima, više će biti u Krapini nego u zagrebačkoj Bosanskoj ulici gdje ima obiteljsku kuću. Velebnu staru Vilu Lubienski u elitnom dijelu Zagreba, u Jurjevskoj, nakon dugo vremena uspio je prodati za 22 milijuna kuna, pa mu neće manjkati novca za “novi početak” na zagorskim bregima.

Hrvoje Petrač Obitelj U lipnju 2009. g

Hrvoje Petrač

Obitelj

U lipnju 2009. godine Hrvoje Petrač pušten je na vjenčanje sina Novice. Iste godine postao je djed, no nije pušten da vidi prvu unuku. Prije 20 dana dobio je i drugu unuku, koju je išao posjetiti.

Zdravlje

Tijekom izdržavanja kazne pogoršalo mu se zdravstveno stanje budući da je otprije imao oštećenje kralježnice. Ove godine operirao je i žuč, a čim izađe na slobodu, posvetit će se zdravlju.

Imovina

U njegovu najmu više nije restoran Cantineta, prodao je vilu u Jurjevskoj ulici u Zagrebu. Kani pokrenuti ekoproizvodnju hrane i premium mesnih proizvoda, uložiti u vinogradarstvo i vinarstvo.

 

Povlastice

Iz Lepoglave je često odlazio na slobodne vikende, a zbog povlastica koje je imao osuđeni su tadašnji čelnici kaznionice. Premještajem u Pulu u strože uvjete stegovno je kažnjavan.

Dok moj Hrvoje ne donese papir sa žigom

Dok moj Hrvoje ne donese papir sa žigom da je pušten, dotle nikomu ništa ne vjerujem

Veselim se i jedva čekam dolazak sina Hrvoja kući. Ovdje, u Krapinskim Toplicama, živim sama, pa će me i on posjećivati. No, dok ne dođe i ne donese papir sa žigom da je pušten, dotle nikomu ništa ne vjerujem - rekla nam je Zlata Petrač, majka Hrvoja Petrača, koja, kao i u rujnu kad smo s njom razgovarali, nije željela ništa kalkulirati o ranijem Petračevu izlasku.

Inače, u Krapinskim Toplicama Hrvoja Petrača dočekat će sada 81-godišnja majka koja živi u obiteljskoj kući, te vinograd i vinarija koju vodi Hrvojev rođak i koja radi kao što je radila i prije njegova odlaska u zatvor.

– Što se mene tiče, čekam da me “Onaj Gore” uzme k sebi, ali se očito boji da mu ne bih stvarala probleme, a ondje me Tuđman i Šušak čekaju za preferans. No, sve će doći na svoje, sve dođe na naplatu i svatko će platiti svoje grijehe, a to je već počelo – rekla nam je Hrvojeva majka Zlata, koja od prvog dana tvrdi da je njezin sin nevin. (sv)

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje