Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HŽ Infrastruktura našla kupca

Šume kupuju zgradu u centru Zagreba za 30,5 milijuna kuna

Ivan Pavelić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/2
28.05.2015.
u 20:15

Šume imaju spreman novac, lani im je dobit bila čak 111,8 milijuna

Hrvatske šume jedine su se javile na javni natječaj HŽ Infrastrukture za prodaju zgrade u samom središtu Zagreba, na Trgu kralja Tomislava, vrijedne 30,5 milijuna kuna.

Iz najma u svoje

Ugovor o kupoprodaji trenutačno se priprema, a Šume bi u posjed zgrade na atraktivnoj lokaciji trebale doći početkom srpnja.

U Hrvatskim šumama kažu da su se za kupnju zgrade na Tomislavcu odlučili jer je direkcija te državne tvrtke u najmu prostora, također u centru u Zagreba, u Vukotinovićevoj ulici.

– Zgrada u kojoj su Hrvatske šume "podstanari" u vlasništvu je Hrvatskog šumarskog društva. Uprava šuma podružnica Zagreb u vlastitim je prostorima, ali pojedini su odjeli rascjepkani na četiri različite lokacije u gradu, što je vrlo nepraktično za poslovanje. Stoga je Nadzorni odbor tvrtke donio odluku da se kupi vlastita nekretnina – objašnjavaju u Hrvatskim šumama. Dodaju da će kupnjom zgrade od HŽ Infrastrukture riješiti problem svog poslovnog prostora i to za dvije organizacijske jedinice – Direkciju i UŠP Zagreb.

Sadašnji najam 1528,69 četvornih metara prostora na četiri etaže u Vukotinovićevoj ulici Šume mjesečno plaćaju 120.405 kuna. Za zgradu na Tomislavcu, površine 2038 četvornih metara, Šume će 30,5 milijuna kuna HŽ-u platiti iz vlastitih sredstava jer, kako navode, posluju pozitivno i nemaju kreditnih obveza prema bankama.

111 milijuna kuna dobiti

A da Šume doista neće imati problema s plaćanjem HŽ-u, pokazuju i podaci o poslovanju te državne tvrtke za prošlu godinu. Lani su ostvarili neto dobit od čak 111,8 milijuna kuna, a godinu prije 74 milijuna kuna. Prihodi Šuma lani su iznosili 2,11 milijardi kuna, a rashodi 1,96 milijardi kuna. Prihodi su pritom u odnosu na 2013. manji za 38 milijuna kuna, a rashodi su smanjeni za čak 88 milijuna kuna.

Predsjednica uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša kaže da su se za prodaju zgrade na Tomislavcu odlučili jer su analizom prihoda i rashoda ustanovili da su im godišnji neto troškovi za tu zgradu čak 50.000 eura. Zgradu su odlučili prodati, a ne dati u dugogodišnji najam, kao u slučaju ostalih svojih nekretnina koje komercijaliziraju, jer HŽ Infrastruktura nije vlasnica jednog kata te zgrade, a u njoj su i dva zaštićena najmoprimca. Zbog prodaje iz zgrade se moraju iseliti HŽ Cargo i Sindikat prometnika vlakova Hrvatske. Prva procjena vrijednosti zgrade, iz 2014. godine, bila je 25 milijuna kuna, no Suša kaže da su prije oglašavanja prodaje napravili još jednu procjenu, koja je dala iznos od 29,5 milijuna kuna pa su za početnu cijenu odredili 30,5 milijuna kuna, koliko su Hrvatske šume i ponudile.

U HŽ Infrastrukturi žele povećati prihode od najma nekretnina za 30 posto, a dosad su ih povećali s početnih 30 milijuna kuna na 33,5 milijuna kuna.

>> HŽ prodaje zgradu u središtu Zagreba za 30,5 milijuna kuna

Komentara 2

LA
LANA555
21:56 28.05.2015.

A imaju novaca.ja nemrem kupit ni supu.Al imam dusu cistu i dobra sam .Nisam lubomorna sto neko moze.Cao

JH
Jasna Horvat
12:02 30.05.2015.

održavanje zgrade 50.000 Eura godišnje? Puno, ako se uzme kakvi balvani tamo sjede, ekipa koja godinama ništa ne radi. A opet malo, jer je djevojčica samo pogodovanjem OHL - u rastrajbala 300 miliona EURA, na samo jednom poslu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije