Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31. obljetnica

Stravično svjedočenje ubojice obitelji Čengić: Svi su znali tko je ubijao sumještane

Ervenik: Položeni vijenci na grob obitelji Čengić povodom 31. obljetnice stradavanja
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
18.01.2023.
u 15:57

Kovačević je sa šestoricom sudionika, među kojima je i upravo izručeni Damir Travica, ubio Dragu, Slobodana, Nevenku i Gorana Čengića

Prošla je točno 31 godina od ratnog zločina u selu Erveniku kod Knina. U svojoj je kući tada zvjerski ubijena četveročlana obitelj Čengić, bračni par Drago i Nevenka te njihovi sinovi, 11-godišnji Slobodan i 5-godišnji Goran. 

– Dok sam nož povlačio udesno po njezinu vratu, čuo se vrlo tihi zvuk koji je proizvodio nož u mojoj ruci sijekući kožu na njenu vratu – samo je jedna rečenica iz stravičnog priznanja Slobodana Kovačevića, ubojice četveročlane obitelji Čengić.

Kovačević je sa šestoricom sudionika, među kojima je i upravo izručeni Damir Travica, ubio Dragu, Slobodana, Nevenku i Gorana Čengića. Početkom 1991. godine Kovačević i Travica odlučili su se zbog pogibije trojice svojih ratnih drugova osvetiti na posljednjim preostalim Hrvatima u Šašićima, zaselku Ervenika pokraj Zadra.

 

2008. godine Večernji list objavio je dijelove dokumentacije koju je dobio od branitelja s Banovine, ispitivanje Kovačevića, Travice i njihovih sudionika, kao i fotoelaborata očevida te službenih zabilješki kapetana I. klase Dragomira Pećanca koji je vodio istragu o stravičnim ubojstvima. Pećanac je ubojice pronašao samo dvadesetak dana nakon ubojstva, što nije bilo posebno teško jer su svi u Erveniku znali tko je ubijao njihove sumještane i palio kuće. Iz njegovih papira lako je rekonstruirati događaje tog tragičnog 18. siječnja 1991. godine.

– Jesi li vidio kako sam je pogodio kratežom, držala je dijete u rukama, tačno u čelenku – hvalio se nakon ubojstva Travica svojim prijateljima. Međutim, meci nisu ubili Nevenku Čengić i Gorana već je ona ostala stajati na nogama držeći u rukama dijete. Zbog toga ju je Kovačević odlučio ubiti nožem.

Arhivu Večernjeg lista možete pretraživati ovdje.  

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Tombstone
Tombstone
19:11 18.01.2023.

Ajmo sad Malo Jasenovac, pa obitelji Zec, pa djoka, pa zdravko colic, neda ukraden, lepa brena, karleusa....da se ovo prikrije

DU
Deleted user
18:44 18.01.2023.

Valjda 18.siječnja 1992.I jeli na kraju došlo do bilo kakve pravde za ovaj gnusni teški ratni zločin nad bespomoćnim civilima?Naravno da ne.

Avatar R2D2
R2D2
17:28 18.01.2023.

Ovo ne zaslužuje niti trenutak biti na naslovnici? Bitno da nas filate vijestima iz zapadne turske, te o raznim dokonim instagramusama i ostalim cudnovatim kljunasima i njihovoj probavi. Naravno, naslovnicu zaslužuju članci o obitelji zec.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije