Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ipak je tu

Sredozemna medvjedica i dalje živi u Jadranskom moru

biskupic
Anto Magzan/Pixsell
31.03.2010.
u 15:25

Jasna Antolović iz skupine Sredozemna medvjedica već godinama istražuje i proučava te morske sisavce pa kaže kako na Jadranskoj obali postoji više kolonija medvjedica (oko dvadeset jedinki) koje borave u špiljama duž cijele naše obale.

Vjerovanja nekih znanstvenika da sredozemna medvjedica više ne živi na području Jadranskog mora opovrgnuo je videozapis snimljen kod Rta Kamenjaka koji su 26. veljače snimili članovi skupine Sredozemna medvjedica i koji su u Ministarstvu kulture pokazali predstavnicima medija.

Jasna Antolović iz skupine Sredozemna medvjedica već godinama istražuje i proučava te morske sisavce te kaže kako na Jadranskoj obali postoji više kolonija medvjedica (oko dvadeset jedinki) koje borave u špiljama duž cijele naše obale.

Budući da se radi o strogo zaštićenoj vrsti i jednoj od najugroženijih i najmalobrojnijih vrsta sisavaca u svijetu, Ministarstvo kulture i Državni zavod za zaštitu prirode u suradnji sa skupinom Sredozemna medvjedica i JU Kamenjak pripremili su pravila ponašanja i aktivnosti u svrhu očuvanja i poboljšanja stanja populacije te zaštićene vrste.

Edukacija i suradnja s ribarima jedan je od najbitnijih koraka u tom procesu, kazala je Antolović, budući da ribari javljaju gdje su viđene, a i poznato je i da su baš oni bili odgovori za njihovo izumiranje.
- Ribari su ih često ubijali pod izgovorom da su im trgale mreže, no to nije moguće jer se sredozemna medvjedica hrani isključivo živom ribom u pokretu - objasnila je Antolović.

Ovu priliku ministra kulture Božo Biškupić iskoristio je da najavi kako se u budućnosti planira davati odštetu ribarima kojima su ti morski sisavci napravili bilo kakvu štetu.

Komentara 7

OB
-obrisani-
18:58 02.04.2010.

Nek se zna tko živi u moru, pa ćemo uvest krizni porez i stanovnicima podmorja...

AU
autoritet
16:45 31.03.2010.

neka našeg morskog čovika!

OB
-obrisani-
15:31 31.03.2010.

..BRAVO....!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije