Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMPANIJA NAJAVILA ŽALBU

Srbija poništila dozvole za istraživanje litija, Brnabić: Gotovo je. Sve je završeno s Rio Tintom

Foto: Milos Tesic/Pixsell
1/3
21.01.2022.
u 16:20

Odluka Srbije težak je udarac australskoj kompaniji koja se nadala da će joj rudnik Jadar osigurati mjesto među 10 vodećih proizvođača litija u svijetu

Dionice britansko-australske rudarske tvrtke Rio Tinto pale su u petak nakon što je Srbija poništila dozvole za istraživanje litija zbog zabrinutosti za okoliš, smanjivši šanse kompanije da postane lider u europskoj proizvodnji tog metala.

Odluka je donesena nakon zahtjeva ekoloških udruga da se zaustavi 2,4 milijardi dolara vrijedan projekt Jadar, izjavila je premijerka Ana Brnabić u četvrtak na konferenciji za novinare u Beogradu.

„Gotovo je, sve je završeno što se tiče 'Rio Tinta'“, naglasila je Brnabić.

Riove dionice zaključile su u četvrtak trgovinu na australskoj burzi u minusu 4,1 posto, a nakratko su potonule i 5,1 posto, najsnažnije od kolovoza 2021. godine. U jutrošnjoj trgovini u Londonu oslabile su više od tri posto. 

Rio je poručio da je "iznimno zabrinut" zbog odluke Beograda, dodavši da preispituje njezine pravne temelje. Australska vlada izjavila je da žali zbog odluke srpske vlade o poništenju dozvola.

"Ističemo da bi značajno ulaganje Rio Tinta u Srbiji donijelo veliku ekonomsku korist. Australske tvrtke koje se bave resursima imaju izvanrednu reputaciju u cijelom svijetu, posebno kada je u pitanju stručno znanje", navela je u priopćenju Reutersu australska vlada.

Odluka Srbije težak je udarac australskoj kompaniji koja se nadala da će joj rudnik Jadar osigurati mjesto među 10 vodećih proizvođača litija u svijetu. Litij je ključni sastojak baterija, važne komponente električnih automobila.

Rudnik je jedini Riov projekt vađenja litija i trebao je u punom kapacitetu proizvoditi 58.000 tona rafiniranog litijevog karbonata za baterije, čime bi postao najveći u Europi.

Kompanija je prije mjesec dana najavila i kupnju rudnika litija u Argentini za 825 milijuna dolara

Snažna globalna potražnja za tim metalom daleko nadmašuje ponudu i njegove su cijene u posljednjih nekoliko godina dosegnule rekordne razine.

Cijene u terminskim ugovorima, kojima se na čikaškoj burzi počelo trgovati u svibnju prošle godine, skočile su u četvrtak čak 171 posto, na rekordna 38 američka dolara po kilogramu, prema podacima Refinitiva.

>> VIDEO Snimili se kako skaču s padobranom s visine od 1000 metara: Pogledajte spektakularan prizor!

Ključne riječi

Komentara 1

SD
sdragan
19:59 21.01.2022.

Ovo im je osveta za Djokovica! A pravo za iskopavanje litija, ce najverovatnije dobiti Nemacke kompanije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije