Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Srbi i Albanac ujedinili se da sruše crnogorskog premijera

Premijer Zdravko Krivokapić optužuje one koji su ga doveli na vlast
14. travnja 2021. u 09:59 51 komentara 14065 prikaza
Zdravko Krivokapić
Foto: STEVO VASILJEVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Crna Gora je ponovno na nogama i potrebna je samo jedna iskra pa da naelektrizirana atmosfera plane. Sve to događa se samo nekoliko mjeseci nakon pobjede prosrpskih stranaka na parlamentarnim izborima i četiri mjeseca otkako je Zdravko Krivokapić imenovan za predsjednika vlade. Zanimljivo je i da Krivokapića ruše upravo prosrpske stranke koje su ga nedavno dizale u nebesa i postavile za premijera.

CRNA GORA Neredi u Podgorici: Prosvjednici htjeli upasti u Vladu, pjevali 'Čavoglave' i vikali 'ovo nije Srbija'

Razlog svemu tome je ministar pravosuđa Crne Gore Vladimir Leposavić koji je u govoru u Skupštini relativizirao genocid u Srebrenici i presude međunarodnih sudova nakon čega je Krivokapić pokrenuo postupak njegova smjenjivanja u Skupštini.

Sam je izabrao, sam je kriv

Odmah je uslijedila žestoka podrška dijela vladajućih stranaka, okupljenih u koaliciju Demokratski front, prozvanom ministru Leposaviću. Od tada građani Crne Gore ponovno svjedoče prosvjedima na ulicama, stranačkim okupljanjima, kolonama automobila sa stranačkim ili državnim obilježjima, žestokim izjavama, napadima na ulicama… U isto vrijeme sve su češći i zahtjevi iz bloka prosrpskih stranaka za smjenjivanje Krivokopića koji je dotjeran do zida.

Naime, s jedne strane su vladajuće stranke Demokratskog fronta kojima se zamjerio, a s druge strane je Demokratska partija socijalista Mile Đukanovića koja je 30 godina bila na vlasti i protiv koje su se žestoko borili. Uz to Krivokapić je nedavno imao i tajni sastanak s Đukanovićem, koji je predsjednik Crne Gore i za sadašnje vladajuće je najomraženija osoba na svijetu, što je također izazvalo brojne reakcije. Na sastanku u ponedjeljak Krivokapić je prosrpski Demokratski front i potpredsjednika vlade zaduženoga za sigurnosni sektor Dritana Abazovića, inače etničkog Albanca čiji je glas u Skupštini odlučio tko će slagati vladu, optužio da ga žele srušiti.

Govoreći o svemu ovome što se događa u Crnoj Gori tamošnji novinari kažu da dok se jelo, pilo, pjevalo i guslalo sve je bilo super, ali da su prvi sukobi uslijedili odmah i s prvim problemima koje donosi realna politika. Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavičević tvrdi da u Crnoj Gori postoji ozbiljna kriza vlade kao i da je odgovornost za takvo stanje prije svega na premijeru Zdravku Krivokapiću.

Mlada koalicija ‘svi protiv Mile Đukanovića’ već u prvoj krizi Prosrpsku vladu u Crnoj Gori Srbija prozvala “izdajničkom”

– Krivokapić za četiri mjeseca nije isporučio ni jedan ozbiljan rezultat. Vlada koju je sam Krivokapić nazvao ekspertnom pokazala se kao nesposobna i neefikasna. Posljednjih dana ušao je u sukob s ministrom koji je bio njegov izbor. Većina građana je nezadovoljna, ali građani pokazuju strpljenje jer se u usporedbi s pustoši koju je za sobom u Crnoj Gori ostavila Demokratska partija socijalista Mile Đukanovića tolerira i ovakva vlada – rekao je Pavičević.

On kaže i da je politička dezorijentiranost Krivokapića bila vidljiva od samog početka te da je on od trenutka formiranja vlade napravio više velikih pogrešaka.

– Rješenje ove krize može biti rekonstrukcija vlade Crne Gore. Budući da se Krivokapić nije snašao na poziciji premijera, jedna od opcija mogla bi biti da podnese ostavku, a da na njegovo mjesto dođe Dritan Abazović, koji je sada potpredsjednik Vlade. Abazović je kao etnički Albanac, koji je na čelu građanske političke opcije, znatno pridonio smanjivanju etničke distance između pripadnika različitih nacionalnih zajednica i po tome može biti model za djelovanje pojedinih političara u regiji. Uz to, Abazović je pokazao odlučnost i da ima kakav-takav plan – smatra Pavičević.

Prijevremeni izbori

Lider Ljevice Srbije Borko Stefanović smatra da je Krivokapić došao u nezavidnu situaciju u kojoj se zamjerio onima koji su ga doveli na mjesto premijera i koji nisu u stanju preuzeti punu vlast, ali i Đukanovićev DPS-u koji ne odustaje od vlasti.

– Ne isključujem u Crnoj Gori ni izvanredne izbore jer će, realno, biti teško sve to sanirati. Građani žele rezultate što prije, a oni izostaju – istaknuo je Stefanović.

Što je istina, a što mit?
Treba li nam baš 8 sati sna, 8 čaša vode ili 10.000 koraka dnevno? Evo što kažu stručnjaci
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
 • Avatar ArbanaSS
  ArbanaSS:

  Stara Srpska Čežnja za izlaskom na Jadran je ona koja će uvijek rušiti Crnogorske vlade i Crnogorce posrbljavati uz pomoć Pravoslavne Crkve. Srbija ima svoje pijune koje je vjekovima posrbljavala. Sjetimo se samo 90tih ulogu Srba u domovinskom Ratu.

 • morituriite:

  Gdje god su Srbi, tu su uvijek teška sr*nja i kaos. Jadni svi njihovi susjedi.

 • Orilogorilo:

  Jao zemlji koja Srbe ima!!!