Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMAT ĆE SASTANAK

Sokol o incidentu s povjerenikom u EP-u: 'Od njega se očekuje nepristranost'

Zagreb: Tomislav Sokol, EU parlamentarac iz redova HDZ-a
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
18.02.2023.
u 13:01

Očekuje da se Olivér Várhelyi ispriča ne samo njemu, nego i svim zastupnicima u Europskom parlamentu. Ističe i kako nema namjeru poduzimati daljnje korake vezane uz utvrđivanje odgovornosti za neprimjereno komuniciranje.

Hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol na prošlotjednoj je plenarnoj sjednici Europskog parlamenta upitao povjerenika za susjedstvo i proširenje Olivéra Várhelyija što čini da bi sprječavao srpske hegemonističke težnje i kako će prisilit Srbiju na sankcije protiv Rusije. U povratku na zastupničko mjesto, Várhelyi je na mađarskom kazao: "Koliko još idiota ima ovdje". Kasnije je kazao kako je rečenica izvučena iz konteksta te kako je bila povezana s privatnim razgovorom između njega i njegovog šefa kabineta o drugoj temi. O cijelom slučaju i mogućim daljnjim reperkusijama za povjerenika govorio je Tomislav Sokol za euractiv.

"Mogu potvrditi da je povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi inicirao kontakt, međutim, s obzirom na to da sam putovao s plenarne sjednice Europskog parlamenta iz Strasbourga još se nismo uspjeli čuti. Svakako ćemo imati sastanak u idućim danima", kazao je Sokol u petak.

Očekuje da se Várhelyi ispriča ne samo njemu, nego i svim zastupnicima u Europskom parlamentu. Ističe i kako nema namjeru poduzimati daljnje korake vezane uz utvrđivanje odgovornosti za neprimjereno komuniciranje. 

"Nastavit ću beskompromisno inzistirati na nepristranoj politici proširenja koja se temelji na provedbi europske pravne stečevine što, kad je riječ o Srbiji, nije uvijek slučaj", ističe. U raspravi o politici proširenja, kako navodi, upozorio je na to da srpska hegemonistička politika doprinosi destabilizaciji Crne Gore. 

"Ukazao sam na činjenicu da Srbija vodi neusklađenu vanjsku politiku prema Rusiji i pozvao Europsku uniju da u kontekstu politike proširenja razmotri mjere s kojima će spriječiti širenje hegemonističkog koncepta 'srpskog sveta' u Crnoj Gori i natjerati Srbiju da uskladi svoju vanjsku politiku s europskom. Povjerenik Várhelyi najodgovorniji je za politiku proširenja i od njega se očekuje nepristranost u provedbi te politike. Međutim, svjedoci smo činjenice da se instrumenti koje Europska unija ima na raspolaganju u kontekstu politike proširenja ne koriste dovoljno da bi se Srbiju natjeralo da uskladi svoju vanjsku politiku, ponajprije u odnosu prema Rusiji, s europskom", rekao je Sokol. 

Na pitanje kako ocjenjuje europsku politiku prema Srbiji, navodi kako je više puta istaknuo da je snažna prisutnost Europske unije kroz politiku proširenja ključna za stabilnost jugoistoka Europe. 

"Srbija uporno pokušava sjediti na dvije stolice, održavajući vojnu i gospodarsku suradnju s Rusijom te odbijajući uvesti sankcije Moskvi. Poruka je jasna, Europska unija ne smije Srbiji gledati kroz prste i mora voditi nepristranu politiku proširenja. Dok se Srbija jasno ne odredi pripada li politički, kulturno i civilizacijski Zapadu, za nju nema mjesta u Europskoj uniji", zaključio je Sokol.

Komentara 4

VI
Vivian
13:24 18.02.2023.

Sto to znaci da "Srbija mora uskladiti svoju politiku sa EU" ? To je kao da se lisica uskladi da ne vreba kokosi ! Drugim rijecima -nikada. Jedini nacin je da EU zauvjek "otpili" Srbiju.

DU
Deleted user
15:07 18.02.2023.

Ovog trkeljaša, nitko u EU parlamentu ne doživljava.....

BF
bf23
00:56 19.02.2023.

oliver je ruska pudlica kao i njegov gazda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije