Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zemlje utočišta

Snowden traži utočište po svijetu, a kamo mogu pobjeći Hrvati?

'NSA whistleblower Edward Snowden, an analyst with a U.S. defence contractor, is seen in this file still image taken from video during an interview by The Guardian in his hotel room in Hong Kong June
'The Guardian'
07.07.2013.
u 11:00

Ni BiH više nije tako sigurna za kriminalce jer su se dvije zemlje dogovorile da se kazne iz jedne izdržavaju u drugoj. Ipak, kazna Miroslavu Kutli tamo se rastopila jer to za njih nije kazneno djelo.

Hoće li trenutačno najpoznatiji svjetski zviždač, Amerikanac Edward Snowden, kojemu su jučer Venezuela i Nikaragva ponudile azil, ovoga ljeta piti koktele u nekom klubu na Jadranu, naravno, ako ikada uspije izaći iz moskovske zračne luke? Upravo ga u Hrvatsku “šalju” iz američkog lista Dailymoney, ističući – dobrim dijelom u šali – kako je Hrvatska top destinacija za bjegunce s novcem. Tečaj je povoljan, priroda je prekrasna, noćni život je uzbudljiv, a stabilna vlast jamči da bjeguncu nitko neće staviti šapu na imovinu, ali ni na rame pa ga uputiti prema državi koja ga traži.

Najavio bijeg i - pobjegao

No, kamo mogu pobjeći hrvatski kriminalci? Obruč se posljednjih godina sužava, nakon što im se moglo činiti da se Jugoslavija raspala samo zato da bi se oni sklonili u susjedstvo. Međutim, sad više BiH nije tako sigurna ni za one koji imaju dvojno državljanstvo, jer su dvije zemlje dogovorile da se kazne iz jedne izdržavaju u drugoj. Za neke je to upravo tako, pa Branimir Glavaš služi svoju kaznu u BiH, ali Miroslavu Kutli kazna iz Hrvatske u tamošnjem se pravosuđu “rastopila”, tamo to nije kazneno djelo. I Srbija sad kreće europskim putem, pa možda i Josip Gucić, za kojega se tvrdi da se od hrvatskog pravosuđa sklonio u Beograd, uskoro mora računati da su dani na slobodi pri kraju. Ili pak može kupiti kartu za neku od destinacija u Južnoj Americi, gdje utočište traže mnogi svjetski kriminalci, među njima i dva najtraženija bjegunca od hrvatskog pravosuđa. Taj se dvojac, sudeći prema ‘plasmanu’ na web stranici Ministarstva unutarnjih poslova, skriva u istoj južnoameričkoj zemlji, u Kolumbiji. Jedan je Marko Nikolić, kojem je dvaput suđeno za sudjelovanje u ubojstvu Vjeke Sliška, a drugi je Igor Mikola, jedan od članova jedinice Tomislava Merčepa. Nikolić je osuđen prvo na 30 godina zatvora, pa je Vrhovni sud presudu ukinuo, zatim je u drugom suđenju oslobođen, a u veljači ove godine u trećem suđenju dobio je puno manje, 12 godina zatvora, kao pomagač u ubojstvu Vjeke Sliška koje se odigralo prije punih 12 godina.

Nikolić, otkriveno je u sudskom postupku, ima dvije legalno izdane osobne iskaznice na različita imena, tijekom drugog suđenja najavio je bijeg, koji mu je i uspio. Igor Mikola poznato je ime u Hrvatskoj, jer se već dva desetljeća piše o zločinima vezanim za jedinicu kojoj je pripadao, od ubojstva obitelji Zec, gdje je postupak propao prije suda, do zločina u Pakračkoj Poljani, koji po našem pravosuđu nisu ratni zločini, pa tako i tjeralica kaže da ga policija traži zbog ubojstva. Za to je Mikola osuđen na pet godina, ali je, eto, uspio izmaći pravdi i dane provodi, tvrdi se, u Kolumbiji. Aljkav se ponekad čini napor hrvatske policije i pravosuđa da kriminalce zaista privede pravdi i onemogući im bijeg, a ponekad kao da se zatvaraju oči da se ne vidi kako netko koga traži Haaški sud bez problema živi u Splitu, potrudivši se tek pribaviti drugo ime. Bio je to Ivica Rajić, koji je godinama živio u Splitu, pa nakon što su mediji 1996. otkrili da je u nekom hotelu, samo je preseljen na drugu adresu gdje je uhićen nakon – sedam godina, a do sada je već odslužio i haašku kaznu. Čini se kao da u mnogim slučajevima bjeguncima preostaje samo moćna zaštita politike, po uzoru na “lex Perković”, kaže odvjetnik Ante Madunić.

Sudarević u Venezueli

U Južnoj Americi krije se i Goran Sudarević, navodni trgovac umjetninama, osoba koju je policija osumnjičila za pokušaj otmice zagrebačkog poduzetnika, zeta odvjetnika Marijana Hanžekovića i koji je, eto, uspio dati petama vjetra. Sudarević je prije godinu i pol viđen u Venezueli. Otmica nije uspjela, ali, tvrde upućeni, u Hrvatskoj je bilo uspješnih otmica ljudi za koje su isplaćene otkupnine, ali se u javnosti za to ne zna, a čini se da ni policiji nisu prijavljene. Ti počinitelji mogu mirno trošiti novac i na Jadranu, ako to žele, umjesto na Karibima gdje se sunčaju oni koji su otkriveni, poput Sudarevića. Posumnjalo se da je u Južnoj Americi kad je njegova partnerica uhićena na granici s 20.000 eura u torbi i avionskom kartom za Južnu Ameriku...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije