Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatikan

Snajperisti i videokamere na beatifikaciji Ivana Pavla II.

helikopet nad svetim Petrom
28.04.2011.
u 18:57

Najmanje 50 šefova država i vlada nazočit će beatifikaciji Ivana Pavla II. što je izazov za međunarodni terorizam

RIM – Oko milijun hodočasnika, uz najmanje 50 šefova država i vlada, koliko će ih u nedjelju nazočiti beatifikaciji Ivana Pavla II. na Trgu svetog Petra, predstavljaju izazov za međunarodni terorizam, ali proveli smo sve mjere sigurnosti – izjavio je šef talijanske policije Antonio Manganelli. Provedene su mjere nadzora, špijunaže, istrage i zaštite kako bi svečanost prošla bez ikakvih problema. Nema nikakvih naznaka za eventualne terorističke napade, rekao je Manganelli i zajamčio sigurnost.

Osim svečane mise beatifikacije Ivana Pavla II., koju će predvoditi papa Benedikt XVI., u Rimu se u nedjelju uvečer održava tradicionalni koncert za Praznik rada na Trgu san Giovanni in Laterano. Na tom koncertu obično bude oko 500 tisuća ljudi. Predviđene su i neke sindikalne manifestacije protiv rada trgovina 1. svibnja. Neki gradovi, primjerice Rim, Milano, Firenca itd. i na Praznik rada imat će otvorene trgovine.

Dakle, očekuje se prava invazija na Rim. S jedne strane hodočasnici koji će doći na misu, a s druge oni koji dolaze na tradicionalni koncert koji organizira sindikat.

Sigurnost će se jamčiti i u zraku, i na vodi i na zemlji. Osim što će biti zabranjeno nadlijetanje prostora iznad Trga svetog Petra i što će se bdjeti iz helikoptera i s posebnim TV-kamerama, specijalci-ronioci bit će u rijeci Tibar, a snajperisti na krovovima. Oko Vatikana će biti oko 2000 policajaca i vojnika, a sve će se pratiti i sigurnosnim TV-kamerama koje su postavljene na stupove i zgrade. Najsuvremenija visoka tehnologija (high tech) upotrijebljena je za nadzor Rima, tako da "grad neće biti militariziran“, kazao je Manganelli.

Šef rimske policije Giuseppe Pecoraro drži da će u nedjelju beatifikaciju pratiti više od milijun ljudi. Vatikan ne želi prognozirati broj hodočasnika. Na Trgu svetog Petra pripremljeno je 40 tisuća stolaca. Ostali će hodočasnici stajati. Svečanosti, dakako, mogu nazočiti svi i ako se nisu prijavili i uzeli ulaznice, koje su besplatne.

Najavljen je dolazak oko 50 šefova država i vlada, među kojima će biti i hrvatska premijerka Jadranka Kosor, odnosno oko 70 izaslanstava raznih zemalja te oko 800 svećenika, biskupa i kardinala.

Svečanosti beatifikacije počinju u subotu uvečer bdijenjem na prostoru bivšeg cirkusa Maksimusa gdje će govoriti bivši šef ureda za tisak Svete Stolice Joaquin Navarro Valls, zatim bivši Wojtylin osobni tajnik Stanisław Dziwisz, a svoje svjedočenje iznijet će i časna sestra Marie Simon-Pierre, koja je ozdravila moleći se Ivanu Pavlu II.  

Za svečanosti beatifikacije bit će izložena relikvija, mala ampula s krvlju, koja je umetnuta u dragocjen relikvijar koji je posebno pripremio Ured za papinske liturgijske svečanosti. Posljednjih dana bolesti Ivana Pavla II. liječničko osoblje uzelo je krv kako bi ga stavilo na raspolaganje za eventualnu transfuziju. Krv je sačuvana u četiri male posude. Dvije su stavljene na raspolaganje kardinalu Stanislawu Dziwiszu, a ostale dvije pohranjene su u bolnici Bambino Gesù. Dvije bočice stavljene su u posebni relikvijar. Jedan relikvijar s ampulom Wojtyline krvi bit će predočen vjernicima tijekom svečanosti beatifikacije 1. svibnja, a zatim će biti pohranjen u posebnu kapelu gdje se nalaze i druge važne relikvije. Druga ampula bit će vraćena u bolnicu Bambino Gesù.

Inače, kao dan Ivana Pavla II. slavit će se 22. listopada. Karol Wojtyla 22. listopada 1978. godine postao je papa, a umro je 2. travnja 2005.

Komentara 4

AG
Agramer198
00:36 29.04.2011.

Iohannes Paulus ora pro nobis!

SI
sinaj
20:54 29.04.2011.

Lijepa vijest za cijelu Crkvu. Wojtyla je bio izuzetan čovjek i jedan od najboljih papa u povijesti

KU
kumpare
07:18 01.05.2011.

đubrad nema pametnijeg posla.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije