Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB INTERESA KOD DRŽAVNIH DUŽNOSNIKA

Smije li Friščić zadržati darovani sat vrijedan manje od 2000 kuna?

05.11.2008.
u 03:14

Iako su mu bivši kolege iz županijske uprave htjeli učiniti veselje darujući mu sat marke Tissot za odlaska s mjesta koprivničko-križevačkog župana na posao potpredsjednika Sabora, šef HSS-a Josip Friščić zasad u poklonu ne može uživati. A još nije poznato ni hoće li moći. Sve ovisi o pravorijeku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje će na zahtjev samog Friščića to raspraviti 19. studenoga.

Iznad 500 kuna
Dar je, naime, skuplji od 500 kuna, koliko prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa smije biti vrijedan dar koji dužnosnik može zadržati. Premda sam Friščić ne zna koliko stoji njegov sat, novinarskim provjerama kod uglednih zagrebačkih urara utvrđeno je da, koliko god njegov primjerak stajao, sigurno premašuje cijenu od 500 kuna budući da je cijena satova marke Tissot od 700 kuna do 9000 kuna i više. Urarska je procjena bila da je Friščićev sat vrijedan od 1500 do 2000 kuna.

Iako je nezahvalno prognozirati tijek rasprave, već se naslućuje da će Povjerenstvo biti suočeno s dva oprečna pristupa. Šef Transparency Internationala Zorislav Antun Petrović cjelovito obrazloženje čuva za sjednicu Povjerenstva, ali svoj stav naznačuje izjavom: “Ja sam legalist.” Iz toga se može naslutiti da će se on založiti za strogo poštoanje krute zakonske odredbe u kojoj je jedina mjera spomenuta maksimalna vrijednost od 500 kuna.

Ne treba cjepidlačiti
S druge strane, međutim, predsjednik Povjerenstva Mate Kačan iznosi svoj osobni stav da svrha zakona nije cjepidlačenje u nekim životnim situacijama.

– Smatram da je vrijednost od 500 kuna samo jedna komponenta te situacije te da se, kad se pogledaju druge odredbe zakona, vidi da je za procjenu i odlučivanje je li neki dar koji je dužnosnik primio proizveo sukob interesa bitno vidjeti je li njime izazvana situacija ovisnosti. Josip Friščić taj dar nije dobio od jednoga čovjeka, nego od svih djelatnika županije s kojima je blisko surađivao, a koji su skupili novac. U svakoj pojedinoj situaciji treba biti realan, jer već i buket koji netko može dobiti za rođendan može premašiti 500 kuna – kaže Kačan.

U prilog tome pristupu ide i odredba prema kojoj se darom smatraju novac, stvari bez obzira na vrijednost, prava i usluge dane bez naknade koje dužnosniku mogu stvoriti obvezu prema darovatelju.

Splitski rektor Ivan Pavić: Nisam si dao kredit od 800.000 kuna

Ðapić: Mogu li dužnosnici na ATP u Umag?

Grad planira neboder na tuđoj parceli u Dubravi

Đuzel zbog privatnog biznisa kažnjen oduzimanjem sektora

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije