Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Broj migranata porstao 11 puta

Slovačka produljila privremene granične kontrole s Mađarskom do studenoga

Granična kontrola
NACHO DOCE/REUTERS/PIXSELL
11.10.2023.
u 17:02

Samo u rujnu ilegalna migracija u Slovačku bila je visoka kao u cijeloj 2022. godini. Migranti, uglavnom mladi muškarci, većinom su došli takozvanim balkanskim koridorom, preko Mađarske iz Srbije, te idu prema bogatijoj Njemačkoj i zapadnoj Europi.

Slovačka privremena vlada odobrila je u srijedu produljenje privremenih kontrola na granici s Mađarskom do 3. studenoga, jer nastoji suzbiti povećanu ilegalnu migraciju. Država je granične kontrole uvela 5. listopada u trajanju od 10 dana, nakon susjedne Poljske, Češke i Austrije, koje su ranije pooštrile kontrole granica sa Slovačkom.

Broj migranata koji ulaze u Slovačku, uglavnom s Bliskog istoka i iz Afganistana, porastao je jedanaest puta na gotovo 40.000 ove godine, prema vladinim podacima. Samo u rujnu ilegalna migracija u Slovačku bila je visoka kao u cijeloj 2022. godini. Migranti, uglavnom mladi muškarci, većinom su došli takozvanim balkanskim koridorom, preko Mađarske iz Srbije, te idu prema bogatijoj Njemačkoj i zapadnoj Europi.

"Budući da se problem s ilegalnom migracijom nastavlja..., predlaže se produljenje unutarnjih graničnih kontrola s Mađarskom od 15. listopada do 3. studenog 2023.", navodi se u dokumentima na internetskoj stranici slovačke vlade. Slovačka, Češka, Poljska, Mađarska, Austrija i Njemačka dio su otvorene schengenske zone Europske unije.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Strava u Afganistanu: Raste broj žrtava snažnog potresa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije