Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BESPARICA

Slatini 2500 građana i poduzetnika duguje više od 13,4 milijuna kuna

dugovi
Dragutin Šantoši
17.02.2010.
u 19:11

Samo u propalom "Gaju" grad je izgubio više od dva milijuna kuna, a polovica izvornih prihoda nenaplativa je jer građani i pravni subjekti nemaju novca.

SLATINA – Na kraju 2009. proračunske godine gradska je vlast od 48,1 milijuna kuna proračunskih prihoda uspjela naplatiti oko 56 posto, a da je kriza najteže pogodila najsiromašnije sredine u kojima je gospodarstvo na koljenima pokazuje i podatak o cjelokupnim nenaplaćenim potraživanjima Grada Slatine za prošlu godinu.

– Od ukupno 13,4 milijuna kuna potraživanja gotovo polovica nenaplaćenih prihoda odnosi se na komunalnu naknadu za prošlu, ali i ranije godine u kojima su tvrtke odlazile u stečaj, pa od takvih nismo mogli naplatiti ni kune. Samo u tvrtki 'Gaj' koja je otišla u stečaj grad je izgubio više od 2 milijuna kuna. Zbog neplaćanja poreza na dohodak propalih tvrtki država je taj prihod naplatila od Gradskog proračuna, pa smo tako dvostruko kažnjeni, kaže gradonačelnik Ivan Roštaš potvrđujući kako gradska uprava redovno poduzima sve zakonske mjere oko naplate, ali bez većeg uspjeha jer novaca jednostavno nema.

Komunalnu naknadu od ukupno 4833 domaćinstava na slatinskom području ne plaća gotovo polovica obveznika, a dug je narastao na 2,4 milijuna kuna.

Ništa bolje stanje nije ni među poduzetnicima i obrtnicima od kojih je 81 dužnik koji gradu samo za komunalnu naknadu duguje 3,1 milijuna kuna.

Gradski proračun za 2010. godinu utvrđen je u iznosu od 58 milijuna kuna od kojih su 24 milijuna kuna izvorni prihodi. Kako se polovica izvornih prihoda ne naplaćuje upitno je hoće li u proračunu biti novca da Grad Slatina plati svoje obveze od 33 milijuna kuna, od čega je 7 milijuna kuna već dospjelo na naplatu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije