Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Skupili 150.000 spajalica i otvaraju muzej holokausta

23. siječnja 2009. u 16:47 6 prikaza

“Idemo, narode, još malo pa nestalo... Šaljite nam spajalice. Pošaljite nam samo jednu kutiju spajalica s porukom podrške. Osim dobre volje trošak je ogroman - jedna kutija spajalica košta čak do tri kune. Ne želimo velike donacije, već vas želimo potaknuti na razmišljanje i suradnju. Zato samo jednu kutiju, molim!”

Samo kutiju, molim!
Jedna je to od poruka koju su članovi Povijesne grupe Osnovne škole Šenkovec odaslali diljem Međimurja i Hrvatske kako bi prikupili 100.000 spajalica. Svaka bi predstavljala jednu žrtvu holokausta. Projekt je nazvan „Učenje o ljudskim pravima na primjeru holokausta“, u sklopu kojeg će 27. siječnja otvoriti mali muzej holokausta u kabinetu škole.

Prikazat će sudbinu Židova u Drugom svjetskom ratu, a središnji dio muzeja bit će lanci sastavljeni od 100.000 spajalica koje su učenici sa svojim nastavnikom i voditeljem povijesne grupe Miljenkom Hajdarovićem marljivo skupljali, želeći podsjetiti na stradanja tijekom holokausta.

- Vjerujemo da iz toga događaja možemo nešto naučiti o toleranciji i ljudskim pravima kako se takve grozote ne bi ponovile - kažu učenici. Sanela Sever, iz 8.c razreda, kaže da već imaju 153.800 spajalica!

- U projektu mi je jako bila zanimljiva kristalna noć. I jako mi je bilo žal za te ljude kaj su poginuli. Na nastavi mi nije bilo tak jer nam nije bilo tak prikazano kak na tom projektu. A bilo je i zabavno družiti se - kaže osmašica. Zahvaljujući moći interneta, akcija se proširila Hrvatskom, pa im paketići stižu iz mnogih gradova. Akciju je nakon posjeta Izraelu sa skupinom profesora povijesti i pedagoga pokrenuo M. Hajdarović. Učenici izdaju i svoj fanzin V.I.P. (Vijesti iz povijesti), u kojem izvještavaju o tijeku akcije. Po njemu ih i nazivaju vipovcima.

- Iskreno rečeno, odaziv me i je i nije iznenadio. Iznenadio me odaziv pojedinaca koji su dali podršku poslavši paketić spajalica, a posebno kada smo uz to primili lijepe poruke podrške. Pretpostavljam da su uvidjeli težinu poruke našeg projekta. S druge strane pomalo sam razočaran odnosom naše društveno-političke javnosti, koja se nije potrudila da reagira na naše dopise. Hrvatska javnost, na žalost, još je podijeljena oko teme o holokaustu, pa smo dobivali i pogrdne, vrlo ružne poruke. Pridobiti učenike na neku aktivnost koja nije dio standardne nastave najčešće nije problem.

Omiljena tema osmaša
U ovaj ih je projekt privukla tema iz Drugog svjetskog rata, što je redovito omiljena tema osmaša. Osim toga dodatni interes im je bio što će biti jedini u Hrvatskoj i na širem području koji se bave tim projektom - kaže M. Hajdarović.

U OŠ Šenkovec sve je spremno za veliko otvorenje malog muzeja. Svi su uzbuđeni jer znaju da su učinili nešto značajno, nešto što će se pamtiti.

Viralni recept
Recept za pečeni krumpir 'srušio' internet: Ova metoda i začini spoj su koji čine savršenstvo
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade