Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sjeverna Koreja prijeti Južnoj potpunim uništenjem

korea-txt.jpg
import
28.10.2008.
u 14:34

Sjevernokorejski su vojni dužnosnici optužili Južnu Koreju da planira napade na svoga sjevernog susjeda i zaprijetili potpunim uništenjem Južne Koreje.

- Marionetska vlada ne bi trebala zaboraviti da će naš preventivni udarac pretvoriti u prah i pepeo sve što se opire naciji i ponovnom ujedinjenju - navela je sjevernokorejska državna agencija KCNA u utorak riječi glasnogovornika vojske u Pjongjangu.

Predstavnik sjevernokorejske vojske istodobno je optužio političko vodstvo u Južnoj Koreji za širenje letaka protiv Sjeverne Koreje. Letke su širile skupine iz Južne Koreje.

Nastavi li se ta "prljava kampanja s čistim lažima" Sjeverna Koreja će "kao što je već najavljeno posegnuti za odlučnom praktičnom mjerom", zaprijetile su vlasti u Pjongjangu. Optužuju Seul, posebice južnokorejskog ministra obrane Leeja Sang Heeja, da planira preventivni napad na sjevernog susjeda.

Takvi pokušaji napada naići će na odgovor u vidu udara "jačih od atomskog oružja", zaprijetila je Sjeverna Koreja.

Komunističke vlasti u Sjevernoj Koreji već su proteklih tjedana zaoštrile ton prema južnom susjedu i zaprijetile prekidom svih odnosa.

Za vrijeme susreta časnika obiju vojska u ponedjeljak Sjeverna Koreja se ponovno žalila zbog akcije s lecima. Nekoliko organizacija tog je dana, prema vlastitim podacima, pustilo balone s helijem i oko 100.000 letaka s južnokorejske zapadne i istočne obale prema Sjevernoj Koreji. U njima se poziva pučanstvo Sjeverne Koreje na otpor protiv diktatorskog režima u Pjongjangu.

Odnosi između dviju zemalja osjetno su zahladili nakon stupanja na dužnost konzervativne vlade u Seulu krajem veljače.

Novi predsjednik južnokorejske vlade Hang Seung Soo zastupa tvrđu liniju naspram Pjongjanga.

Dijalog na razini vlada između dvije Koreje zasad je u prekidu.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije