Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikati: Poruka premijera Kujundžiću i Divjak skandalozna

Napominju da su u dva navrata u srpnju i kolovozu tražili sastanak s premijerom i bili spremni odazvati se u bilo kojem trenutku. Uvjereni su da bi i Plenković prihvatio njihove argumente da su imali priliku pokazati ih.
22. kolovoza 2019. u 15:05 6 komentara 653 prikaza
Sjednica Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja ocijenili su u četvrtak poruku premijera Andreja Plenkovića ministrima Milanu Kujundžiću i Blaženki Divjak skandaloznom te su najavili da će 5. rujna doći na Markov trg "uz potporu 1500 članova sindikata".

Sjednica Vlade Sjednica Plenković poručio Kujundžiću i Divjak: Mi smo članovi Vlade, a ne sindikata

Plenković je na sjednici Vlade poručio Kujundžiću i Divjak da su oni, unatoč tome što ima razumijevanje za njihovo zalaganje da se riješe određeni zahtjevi sindikata iz njihovih resora, članovi Vlade, a ne sindikata.

"Vašu današnju izjavu na sjednici Vlade kako ste vi ovdje članovi Vlade, a ne članovi sindikata, smatramo skandaloznom. Aludirali ste očito na javnu podršku koju su ministrica Divjak i ministar Kujundžić iskazali zahtjevima sindikata", stoji u otvorenom pismu dva obrazovna sindikata premijeru.

Sindikalci ističu da se, za razliku od Plenkovića "koji sustavno odbija sastati se s njima", ministrica Divjak razgovarala sa sindikatima. Kažu da se Divjak, iako nije članica sindikata, nakon serija sastanaka uvjerila u opravdanost njihovih zahtjeva i nadalje ih javno komunicira.

Napominju da su u dva navrata u srpnju i kolovozu tražili sastanak s premijerom i bili spremni odazvati se u bilo kojem trenutku. Uvjereni su da bi i Plenković prihvatio njihove argumente da su imali priliku pokazati ih.

"Kao izgovor spominjete horizontalan pristup plaćama, a upravo ste Vi i Vaša Vlada 2018. postupili suprotno, kada ste značajno podigli koeficijente složenosti poslova samo zaposlenicima u sustavu socijalne skrbi", poručuju sindikati Plenkoviću.

'članovi sindikata' Divjak je Plenkovićeva opaska simpatična, Kujundžić poručio da ga nije 'lupio po prstima'

Podržavaju povećanje koeficijenata za zaposlene u sustavu socijalne skrbi, no smatraju da složenost poslova zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja nije nimalo manja od zaposlenih u socijalnoj skrbi. "Ovo je samo jedan od primjera Vašeg vjerodostojnog stava o horizontalnom pristupu plaćama", navode.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, koji okupljaju oko 40.000 članova, najavili su da će još jednom zatražiti sastanak s Plenkovićem, i to 5. rujna, uz potporu 1500 članova sindikata na Trgu sv. Marka.

Sindikati će u međuvremenu na zajedničkom sastanku najviših tijela 29. kolovoza donijeti odluke o terminima i oblicima štrajkaških aktivnosti do postignuća zahtjeva. Poručili su premijeru da će se odazvati na sastanak s njim ako ih pozove i prije 5. rujna.

Kik
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!

A1 izdvaja za Vas

  • realisticki:

    Prena ovoj izjavi Plenković smatra da su ministri samo figure u vladi, bez prava da predstavljaju zaposlenike u svome resoru. Ovakvo ponašanje sadrži sve elemente jednog diktatora.

  • dvorskaluda:

    Plenković reagira samo kada se osjeti ugrožen ili marginaliziran, nikada radi toga da riješi neko otvoreno pitanje, problem, da ponudi rješenje, pokaže inicijativu. Slikati se i namještati pred objektivima - to uvijek.

  • Vuka:

    Ja sam profesor u srednjoj školi i mislim da profesore učitelje treba ukinuti pod hitno i školu kao instituciju zatvoriti umjesto toga tutniti djeci laptopu i tablete u ruke po novoj reformi i neka samo istražuju i uče i na ... prikaži još!na kraju godine ih ispitati preko istog laptopa tako će država uštediti a djece postati kreativnija po novoj reformi