Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv namjera Vlade

Sindikati: Ne damo plaće u državnim tvrtkama

\'23.09.2010.,Zagreb - Sindikalni celnici dolaze na sastanak sa predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovicem u sjediste stranke SDP na Iblerovom Trgu. Kresimir Sever , Vilim Ribic,Ozren Matijasevic. Photo:
Jurica Galoić/PIXSELL
22.05.2012.
u 16:14

To što Vlada želi rezati onima koji još nisu “dno dna”, govori o bezidejnosti da provedu obećano, kažu predstavnici NHS-a

Put u blagostanje vodi nas preko siromaštva, što više sirotinje, bit će više posla, to su poruke Vlade – tumače sindikati u državnim tvrtkama Vladine najave rezanja plaća i materijalnih prava, koja bi doskora trebala početi s državnim službama, pa preko javnih službi dospjeti i do javnih poduzeća, kojima se plaće namjeravaju smanjiti za 10 posto. Krešo Sever podsjeća da sindikati od početka godine bezuspješno traže sastanak s čelnicima Vlade, koja se sada “baražnom vatrom” okomila na sindikate i kolektivne ugovore.

Peterostruko veća uprava

Miješanje Vlade u slobodu kolektivnog pregovaranja i neprihvatljivo je, kaže, a u NHS-u su dobro organizirani sindikati koji to neće dopustiti. Podsjetio je i na milijunske štete koje su 2000. godine prouzročene zbog nepoštivanja prava iz kolektivnih ugovora. Sindikati ogorčeno nabrajaju kako povećanja zaposlenih po javnim poduzećima korijene vuku od političkih uhljebljenja, a u visoke plaće uvijek se uračunavaju i menadžerski prosjeci. Tako Božo Mikuš iz Sindikata naftnog gospodarstva navodi da je 2,2 milijuna kuna povećanja mase za plaće u Plinacrou najviše išlo za otpremninu bivšem direktoru i plaće novoj peteročlanoj upravi te su njihove prosječne plaće 11% niže kad se izostave menadžerske. Zaposleni u Jadroliniji pak imaju svaki po 300 do 350 kuna odrađenih a neplaćenih prekovremenih sati.

– U HAC-u su navukli stotine podobnih, od besperspektivnih policajaca do isluženih saborskih zastupnika, a za triput preplaćene poslove koji još nisu plaćeni ponekad kamate koštaju i po 60 milijuna kuna – kaže Mijat Stanić.

Radnici jedini teret

Sindikati u HEP-u neće prihvatiti smanjenje plaća za skoro 14 tisuća zaposlenih, jer HEP posluje s dobiti i nije ni lipu dobio od države, rekao je predsjednik Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata Dubravko Čorak.

– Ako su radnici jedini teret, otkažite sve kolektivne ugovore, svedimo se svi na 3500 kuna plaće i spasimo Hrvatsku, ironično je poručio Čorak. Sever zaključuje da Vlada očito nije u stanju dići standard građana kako je obećala, a činjenica da žele onima koji još nisu “dno dna” spustiti plaće najbolje govori o bezidejnosti Vlade.

Komentara 57

OB
-obrisani-
16:37 22.05.2012.

Ovo je dobra vijest treba smanjiti plaće onima koji rade u privatnom sektoru bar za 50 %. Onima u državnom po mome skromnom uvjerenju treba povećati bar za 15 % jer oni su svakodnevno pod stresom.

Avatar Django
Django
16:40 22.05.2012.

To što Vlada želi rezati onima koji još nisu “dno dna”, govori o bezidejnosti da provedu obećano, kažu predstavnici NHS-a ---------------- Kako ono narod kaže - obećanje ludom radovanje :-)

GA
galico
16:51 22.05.2012.

Proizvođači gljiva....o drugim ja igračima pričam...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije