Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marino Baldini

SDP-ov kandidat za EU devedesetih je simpatizirao – HDZ

'baldini_nnn_unu_240313'
regionalexpress.hr
25.03.2013.
u 19:00

U SDP je ušao 2005.godine i postao načelnik, a u Crkvi je i član određenih vijeća

Odabirom kandidata u Istri za lokalne, ali i za EU izbore SDP ne prestaje izazivati pozornost. IDS-u su preoteli Damira Kajina koji je njihova uzdanica za istarskog župana, a sada ispada da je Marino Baldini, treći na listi Kukuriku koalicije za Europarlament i SDP-ov načelnik općine Vižinada, devedesetih godina podržavao HDZ.

Baldini je bio, potvrđuju u istarskom HDZ-u, njihov simpatizer, dolazio je na skupove te stranke, družio se s porečkim hadezeovcima. Njegov rođak Karlo Legović, kažu hadezeovci, osnivač je pak HDZ-a u Kašteliru pokraj Poreča.

Zamjena za Tanju Vrbat

– Marino je tih godina bio u krugu hadezeovaca i podržavao nas. On je svjetonazorski bliže HDZ-u nego SDP-u, moralniji je od esdepeovaca – kaže Marino Roce, šef istarskog HDZ-a, koji Baldinija opisuje kao osobu tradicionalnog svjetonazora.

Baldini je na listu Kukuriku koalicije za Europarlament, inače, dospio kao zamjena za Tanju Vrbat koja nije mogla na listu jer, u slučaju da uđe u Europski parlament, ne bi je imao tko zamijeniti u Saboru iz osme izborne jedinice. Baldini je na visokom trećem mjestu i u parlament zasigurno ulazi, a javnost je bila iznenađena njegovim plasmanom budući da je nepoznat kao načelnik male istarske općine. Rijetki su isprva uopće znali tko je on kada je Kukuriku objavio svoju listu za Europarlament. On pak kaže da nikada nije bio član HDZ-a, ali ni Komunističke partije i da devedesetih godina nije podržavao HDZ, nego je bio simpatizer – demokratskih promjena. U SDP se učlanio 2005. godine i postao načelnik. Povjesničar je umjetnosti, zainteresiran za sakralnu umjetnost, a u Crkvi nije aktivan samo kao vjernik, nego je i član određenih crkvenih vijeća.

Za zdravstveni odgoj

– Aktivno sam se devedesetih godina zalagao za promjene i nisam bio član nijedne stranke – rekao je Baldini kojeg smo dobili jučer nakon mise na kojoj je imao misno čitanje. Iako vjernik, Baldini se ne protivi spolnom odgoju u školama i kaže da su određene promjene nužne u kontekstu razvoja društva, a ono što je u tom odgoju eventualno loše otpast će s vremenom. Kao načelnik općine i član raznih kulturnih i drugih institucija surađuje, kaže, sa svim političkim opcijama. Inače, u utrci za Europski parlament ankete zasad najveće šanse daju SDP-ovoj i HDZ-ovoj listi, ali i laburistima. Pretpostavlja se da bi određeni uspjeh mogla polučiti i nezavisna lista Ivana Jakovčića koji kao nacionalni partner Kukuriku koalicije ipak nije bio pozvan na zajedničku listu.

Ljubav između njega i Milanovića pukla je na Istri kada je SDP odlučio podržati IDS-ova odmetnika Damira Kajina.

>>Izbori za Europarlament: Počela utrka za plaću od 8000 eura

Komentara 6

BK
B Kosa
10:56 26.03.2013.

Znaci nisu svi esdepeovci agnostici, ateisti ima poneki i vjernik

GM
Gusta magla
20:42 25.03.2013.

Pametan covjek-uzmi sto se uzeti da a nije vazno na cijoj strani-hehehe

OB
-obrisani-
20:45 25.03.2013.

Pa je 2005 godine skužio da bi mogao na malo lakši način doć do laganih para jer je u hdz-u prevelika konkurencija pa se lola jednostavno uključio u sdp-e...sve drugo je legenda...rezultat je vidljiv....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije