Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uz nosače zrakoplova

SAD u Perzijski zaljev poslao i bombardere: 'Iranci se pripremaju za mogući napad'

Američki nosači zrakoplova
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
07.05.2019.
u 23:10

Američki ministar obrane Patrick Shanahan rekao je u ponedjeljak da je odobrio slanje skupine nosača zrakoplova i bombardera na Bliski istok zbog "uvjerljive prijetnje snaga iranskoga režima"

Sjedinjene Države su danas objavile da su u Perzijski zaljev poslale nekoliko bombardera B-52 kao odgovor na eventualni iranski "napad". Slanje bombardera temelji se na "jasnim nedavnim znacima koji pokazuju da se iranske snage i njezini pristaše pripremaju za mogući napad na američke snage", istaknuo je Pentagon.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton je još u nedjelju najavio slanje nosača zrakoplova s flotom i bombardera. Američki ministar obrane Patrick Shanahan rekao je u ponedjeljak da je odobrio slanje skupine nosača zrakoplova i bombardera na Bliski istok zbog "uvjerljive prijetnje snaga iranskoga režima", ali nije iznio pojedinosti o tome na kojim se obavještajnim podacima temelji njegova odluka.

B-52 su teški bombarderi velikog dometa a mogu prevoziti krstareće rakete i atomsko oružje.

Donald Trump se prije godinu dana, 8. svibnja 2018. povukao iz međunarodnog ugovora potpisanog 2015. koji treba spriječiti Teheran da proizvede atomsku bombu, ocijenivši ga suviše popustljivim prema Iranu. Od tada američki predsjednik, na veliku žalost svojih europskih saveznika koji su i dalje privrženi ugovoru, neprestano pojačava "kampanju najvećeg mogućeg pritiska" na iranski režim.

Vrhovno iransko vijeće sigurnosti umanjilo je važnost američke odluke o slanju nosača zrakoplova i bombardera na Bliski istok i smatra da je to samo "psihološki rat" protiv Irana, prenijela je u utorak poluslužbena novinska agencija Tasnim.

Napetosti rastu uoči godišnjice američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma što ga je 2015. šest svjetskih sila sklopilo s Iranom. Teheran je k tomu neslužbeno objavio da će aktivirati dio svog nuklearnog programa zamrznutog prema odredbama toga sporazuma iz kojeg se ne kani povući.

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif napisao je na Twitteru "ako se SAD i klijenti ne osjećaju sigurnima, to je zato što ih narod u regiji prezire - i neće im pomoći ako za to okrive Iran".

Vojni savjetnik vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija ocijenio je da Sjedinjene Države "nisu ni spremne ni sposobne" za vojnu akciju protiv Irana.

Prošli tjedan je američki predsjednik Donald Trump objavio da ukida izuzeća za zemlje koje su unatoč sankcijama mogle nastaviti kupovati iransku sirovu naftu. Trump planira iranski naftni izvor svesti na nulu kako bi dotukao iransko gospodarstvo. Washington je k tomu na popis terorističkih organizacija uvrstio iransku elitnu vojnu formaciju Čuvare revolucije. 

Iran je prošli mjesec rekao da je spreman na američku odluku o ukidanju izuzeća za uvoz nafte, a koje su do 1. svibnja uživale Kina, Indija, Japan, Južna Koreja, Turska, Italija, Grčka. Najavio je da će on odgovoriti zatvaranjem Hormuškog tjesnaca, ključnog prolaza za trgovinu nafte jer se njime odvija 30 posto svjetskog transporta nafte.

VIDEO MiG kojim je prebjegao Rudolf Perešin:

Ključne riječi

Komentara 36

PL
@ploto@
06:48 08.05.2019.

Inače,uskoro će pomorski manevri Rusije i Irana.Nekoliko ruskih brodova uplovljava u iranske pomorske luke. Hoće li i njih zionisti blokirat i zabranit im uplovljavanje ? ! I

ZI
zip123
07:59 08.05.2019.

Eto demokracije,samo Iran im nije Irak ili Afganistan pa da ce im se dati na iskoristavanje i unistenje.

CH
Challenger
23:45 07.05.2019.

Pa nisam siguran tko je tu počeo prvi prijetiti? Amerika Iranu ili Iran Americi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije