Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Papa za Večernjak: Stepinac je blažen, može mu se moliti, ali do svetosti moramo izučiti neke točke

"Vi ste Hrvat?”, pitao je papa. Na potvrdni odgovor kazao je uz osmijeh: “Činilo mi se da osjećam miris Hrvatske”, i ponovio, “miris Hrvatske.”
07. svibnja 2019. u 22:38 188 komentara 22698 prikaza
Papa Franjo u zrakoplovu
Foto: Silvije Tomašević
Pogledajte galeriju 1/7

Papa Franjo kazao je kako se još izučava povijest prije negoli će se kardinala Stepinca proglasiti svetim. Odgovarajući na pitanje potpisanog dopisnika Večernjeg lista u zrakoplovu na povratku s putovanja u Bugarsku i Sjevernu Makedoniju glede odnosa između pravoslavnih nacionalnih crkvi koje, primjerice, ne žele priznati Makedonsku pravoslavnu crkvu te o njihovu kritičkom odnosu prema Katoličkoj crkvi i pokušaju Srpske pravoslavne crkve da ospori proces kanonizacije kardinala Stepinca, papa Franjo odgovorio je kako se trebaju izučiti povijesni dokumenti.

Franjo Tuđman, Franjo Kuharić, Josip Bozanić Franjo Kuharić Život voljenog kardinala: 'Rekao sam Srbima na početku rata - braćo, odustanite od nasilja'

“Ima povijesnih stvari između naših crkvi. Neke su i stare. Primjerice, danas mi je predsjednik (Sjeverne Makedonije Ivanov, pr. a.) ispričao kako je šizma započela tu u Makedoniji. Sada dolazi papa prvi put da sašije šizmu? Ne znam. Došao sam da kažem da smo braća. Jer ne možemo obožavati Sveto Trojstvo bez ujedinjenih ruku kao braća. To je ne samo moje uvjerenje već i patrijarha. Svih! To je velika stvar. Onda ima jedna povijesna točka. Vi ste Hrvat?” pitao me papa. Na moj potvrdni odgovor kazao je uz osmijeh: “Činilo mi se da osjećam miris Hrvatske”, i ponovio, “miris Hrvatske.”

Papa Franjo u zrakoplovu
1 / 7
Papa s Večernjakovim Silvijem Tomaševićem u zrakoplovu

“Povijesni slučaj je ovaj: kanonizacija Stepinca. Stepinac je čovjek s vrlinama. To je Crkva izjavila time što ga je proglasila blaženim. Može ga se moliti. On je blažen. Ali u određenom trenutku procesa kanonizacije došlo se do nerazjašnjenih točaka. Riječ je o povijesnim točkama. I, ja koji trebam potpisati kanonizaciju s mojom odgovornošću molio sam, promišljao, tražio savjet i onda sam vidio da trebam tražiti pomoć Irineja (patrijarha Srpske pravoslavne crkve, pr. a.). Irinej je veliki patrijarh. I Irinej mi je pomogao. Osnovali smo zajedno povijesnu komisiju. Radili smo zajedno. Jer, i Irineja i mene zanima jedino istina. Ne pogriješiti. Čemu služi jedna izjava o svetosti, ako nije jasna istina. Ne služi nikome. Znamo da je (Stepinac, op.a.) dobar čovjek, da je blaženik, ali da se učini ovaj korak, ja sam tražio pomoć Irineja da se učini istina. Izučava se. Najprije je osnovana komisija koja je dala svoje mišljenje. Ali sada se izučavaju druge točke. Produbljuju se neke točke kako bi istina bila jasna. Ja se ne plašim istine. Ne plašim se. Samo se plašim suda Božjeg. Hvala”, zahvalio je papa Franjo na pitanju.

Predrag Azap Predrag Azap Paroh vinkovački: Kasnimo u shvaćanju da su katolici i pravoslavci braća

To je bio odgovor pape Franje glede situacije oko kanonizacije Stepinca. U prvom dijelu odgovora na moje pitanje o situaciji u pravoslavnim crkvama i njihovu odnosu s Katoličkom crkvom papa Franjo odgovorio je kako je susreo mnoge patrijarhe koji su Božji ljudi.

Pogledajte videokomentar Silvija Tomaševića o papinoj izjavi:

“U načelu su odnosi (između Pravoslavne i Katoličke crkve, pr. a.) dobri. Dobri su i postoji dobra volja. Ja vam mogu iskreno kazati da sam među patrijarsima susreo Božje ljude. Neofit (patrijarh Bugarske pravoslavne crkve, pr. a.) Božji je čovjek. I ono što ja nosim u srcu, moja je preferencija Ilija Drugi Gruzije. On je Božji čovjek, Božji čovjek koji meni čini toliko dobroga. Bartolomej (ekumenski patrijarh Konstantinopola, pr. a.) Božji je čovjek. Kiril (patrijarh Ruske pravoslavne crkve, pr. a.) Božji je čovjek. To su veliki patrijarsi koji svjedoče. Vi (obraća se potpisanom dopisniku) biste mi mogli reći kako taj ima manu jer je previše politički čovjek, onaj ima neku drugu manu. Svi imamo mane. I ja imam mane. Svi imamo mane. Ali ja sam među patrijarsima pronašao braću. A neka su braća, ne bih htio pretjerivati – sveta. Božji ljudi. A, to je jako važno”, kazao je Franjo i nastavio kako postoje i povijesne stvari…

. Papa u Makedoniji sveti otac u skoplju Papa Franjo: Vaša je zemlja most između istoka i zapada i točka spajanja mnogih kultura

Franjo je odgovorio na još četiri pitanja. Prvo je postavila novinarka makedonske televizije Biljana Žerevska o dojmovima s ovog putovanja. Papa je kazao kako je jako zadovoljan, posebno s prijamima. U Sjevernoj Makedoniji bio je prvi papa u povijesti i kaže kako mu se svidio izraz makedonskog predsjednika Ivanova koji je rekao kako “mi ne toleriramo već poštujemo različite”. Poštovanjem drugog naroda, pripadnika druge religije, razvijaju se odnosi. Zatim je postavio pitanje Petar Nanev iz bugarske televizije o tome kako papa Franju ima snagu biti sa svima, posebno s djecom na putovanjima. Franjo je odgovorio kako ni sam ne zna. Snagu mu daju ti susreti. A, uostalom “nije da radim mnogo”, kazao je uz osmijeh. Treće pitanje postavio je Joshua McElwee, novinar National Catholic Reportera, o ulozi žena u Crkvi. Papa je na kraju ponovio kako je ovo putovanje za njega bilo od velike koristi.

Pogledajte video pape Franje na malom električnom automobilu

CVH
ON LINE PLATFORMA
Kako produžiti prometnu dozvolu, a niste u Hrvatskoj?
Eurizon Asset Management Croatia
Eurizonov kutak o tržištu
Fokus ulagača odmiče se od rata u Ukrajini
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • RRabbit14: Premium korisnik

  Kaze Franjo da je Irinej veliki patrijarh, valjda zato sto bi Irinej najradje bio patrijarh "velike smrdije" ili sto malo malo pa spomene velike i lažne brojke popit "vise od 700 hiljada", pogodite cega....

 • dirižabl:

  Silvije Tomašević nije hrvat nego jugoslaven, to se osjetio miris pljesni

 • bruno877:

  Pitao je dobrog čovjeka Irineja? Svaka njemu čast, ali nije do koljena Ivanu Pavlu.