Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sabor usvojio Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola

Ministar uprave Arsen Bauk u više je navrata ponavljao da je ovaj zakon demokratski kompromis žestokih protivnika kao i pobornika ovog zakona.
15. srpnja 2014. u 14:21 84 komentara 7591 prikaza
Zagreb Pride
Foto: Zagreb Pride

Sa 89 glasova za i 16 protiv Sabor je danas usvojio Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola kojim će se istospolnim parovima omogućiti sva prava koja uživaju bračni drugovi osim prava na posvajanje djece.

Sa saborske galerije ovo su izglasavanje pljeskom pozdravili aktivisti za prava LGBT osoba koji ovaj zakon vide kao veliki korak naprijed, iako zamjeraju što njihova prava nisu uređena Obiteljskim zakonom te što nemaju i pravo na posvajanje djece.

Ministar uprave Arsen Bauk u više je navrata ponavljao da je ovaj zakon demokratski kompromis žestokih protivnika kao i pobornika ovog zakona. Inicijativa U ime obitelji posebno mu se protivila tvrdnjom da se njime ide protiv volje građana koji su na referendumu odlučili da se u Ustav uvrsti definicija braka kao zajednice žene i muškarca.

>>Sabor donio novi Zakon o radu uz zvuk Internacionale

Zagreb Pride: Prva istospolna vjenčanja mogu se održati sredinom 8. mjeseca

Ovo dugo čekano zakonsko priznanje naših obitelji jasno poručuje da su sve obitelji jednake, da sve obitelji zaslužuju živjeti sigurno i sretno te da je ljudsko dostojanstvo, neovisno o nečijoj spolnoj orijentaciji ili rodnom identitetu  neotuđivo. Upravo zato će istospolni parovi sklapati životno partnerstvo na javan i svečan način, pred matičarom/kom, čime će Republika Hrvatska i na simbolični način obje obiteljske zajednice, brak i životno partnerstvo, tretirati jednako.

Osim što se ovim Zakonom gotovo u potpunosti izjednačavaju prava LGBT osobama i njihovim obiteljima, njime se ostvaruju i preduvjeti za socijalnu stabilnost istospolnih parova. Naime, najveći dio prava i obveza koje regulira Zakon o životnom partnerstvu tiče se upravo socijalnih prava: pravo na obiteljsku mirovinu, zdravstvo osiguranje preko životnog partnera/ice, pravo i obvezu uzdržavanja partnera/ice,  jamči slobodu kretanja i pripadajućih prava na čitavom području Europske unije, nediskriminaciju i jednakost na polju tržištu javnih i privatnih usluga, osigurava ravnopravnost u području stanovanja i poreznih olakšica, daje zaposlenim životnim partnerima ili partnericama pravo plaćeni dopust i njegu drugog partnera/ice, regulira nasljeđivanje kao i područje obiteljskog života istospolnih parova s djecom kojih u Hrvatskoj sada ima sve više i više priopćili su iz Zagreb Pridea.

Zakon o životnom partnerstvu stupit će na snagu osmog dana od objave u Narodnim novinama, a prva istospolna vjenčanja tako će se moći održati sredinom 8. mjeseca.

'Donošenje Zakona predstavlja apsolutno izigravanje volje birača'

U povodu donošenja Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola u Hrvatskom saboru, iz Udruge „U ime obitelji“ poručili su kako su duboko razočarani činjenicom da saborski zastupnici iz vladajućih stranaka "stavljaju volju svoje stranke ispred jasno izražene volje birača i građana Hrvatske na prvom ustavotvornom narodnom referendumu u prosincu 2013."

Nametanje ovog Zakona protivno je poštenju, temeljnim načelima demokracije i hrvatskom Ustavu. Nanosi štetu djeci, pokušava relativizirati društveni značaj zajednice muškarca i žene, i obitelji, a sve u cilju daljnjeg nasilnog nametanja ideologije hrvatskom društvu. Upravo kao i Obiteljski zakon, i ovaj nestručan i ideološki obojen Zakon, doživjet će fijasko rekao je predsjednik Udruge „U ime obitelji“ Lino Zonjić.

Iz Udruge ističu kako donošenje Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola predstavlja apsolutno izigravanje volje birača iskazane na referendumu te da stvara veliko nepovjerenje građana u pravnu državu i vladavinu prava. Zakonom o životnom partnerstvu osoba istog spola uvode se instituti iz obiteljskog prava i postupaka koji se faktično odnose na brak i bračne odnose te se uređuju na identičan način, samo pod drugim nazivom ističu iz Udruge i dodaju kako će se zalagati da nakon "sljedećih parlamentarnih izbora novi saziv Sabora ispravi ovaj i niz drugih nestručnih i loših zakonskih rješenja ministra Bauka i aktualne Vlade".

Šibenik: Ispred nekih trgovina već se stvaraju gužve
RAZLIČIT STANDARD ŽIVOTA
Vratio se iz Irske i razočarao: ‘Neki su proizvodi u Hrvatskoj luksuz i dvostruko skuplji nego u Dublinu'
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • Kuburaigarov:

  Nadam se da ce sledeca vlada ovaj protuustavni i sramotni zakon ukinuti ako to ne ucini ustavni sud.

 • Avatar white socks
  white socks:

  Dok UN donosi rezoluciju o zaštiti obitelji kojom nalaže državama članicam da štite obitelj kao zajednicu muškarca i žene (i djece, naravno), a "nazadna" Finska odbija ovakav sramotni zakon kakav je donijela "napredna" Hrvatska, vlada i sabor RH očito znaju ... prikaži još! da nema nikakvih drugih problema u državi, samo još ovo riješit i to je to!

 • vrt:

  Zakon izigrava osnove demokracije i političke korektnosti. Zato mu prijeti ukidanje; bilo na ustavnom sudu, bilo na izborima. Ova vlada nije dobila mandat da gura svjetonazor stran velikoj večini građanki i građana, već da poboljšaju ekonomsku situaciju. U tom su ... prikaži još! skroz fulali, a u ovim "pobjedama" će uskoro biti poraženi. Ne možete protiv naroda!!!!