Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.11.2014. u 12:00

Rusija je povećala svoju vojnu aktivnost na granici s Ukrajinom, ali je i NATO povećao svoju

Promatramo ih s neba. Ima ih mnogo: tenkova, blindiranih vozila, kamiona... svi bez oznaka. Kolone prolaze ukrajinsko-rusku granicu, iznosi novi glavni tajnik NATO-a i bivši norveški premijer Jens Stoltenberg u razgovoru za list Corriere della Sera u broju od petka. Golema vojna koncenttracija ruskih snaga na granici s Ukrajinom ne najavljuje ništa dobroga. Ukrajina nije u Atlanskom savezu, ali “podržat ćemo njezin puni integritet i suverenitet“, najavljuje Stoltenberg, te iznosi kako je i “naša vojna aktivnost povećana. Rusija je utrostručila vojne akcije u odnosu na godinu prije, a mi smo upetorostručili aktivnost i kontrolu u odnosu na 2013.“. Glavni tajnik NATO-a dodaje i kako je “osnažena naša skupina za brzu intervenciju i na mnogo višoj je razini od one u kojoj je bila za vrijeme Hladnog rata“.

Ruski predsjednike, Vladimir Putin je dakle, upozoren. Rusija je povećala svoju vojnu aktivnost na granici s Ukrajinom, ali je i NATO povećao svoju. Još se nije, možda, došlo na razinu ratne opasnosti iz vremena kubanske krize 60-ih godina ili nuklearne krize 80-ih, ali smo u novom hladnom ratu između Zapada i Moskve. Rusija je u teškoj ekonomskoj krizi. Prema određenim informacijama, trebalo je doći do velikih prosvjeda u Rusiji protiv Putina odmah poslije Zimskih olimpijskih igara u Sočiju (prije i za vrijeme bi bile ugušene u krvi jer bi Moskva njihovo sprečavanje opravdala kao protuterorističku operaciju).

Nakon pompoznih i rastrošnih igara, Putin je ukrajinskom krizom pažnju Rusa usmjerio prema vanjskoj politici. Nedavno, 24. listopada, Putin je u govoru u Sočiju, na sastanku ekonomista sličnom onome u Davosu, upotrebljavao antiameričke izraze iz doba Sovjetskog Saveza. Putin žali za Sovjetskim Savezom gotovo isto kao što Vojislav Šešelj mašta o “velikoj“ Srbiji.Bio sam uvijek zagovornik ulaska Hrvatske u NATO. Nadam se da su sada promijenili svoje mišljenje i oni koji su zagovarali neku nesvrstanu Hrvatsku.

>>'Prekid primirja bio bi katastrofalan za situaciju u Ukrajini'

>>Unatoč primirju, cijelu noć padale granate
 

Komentara 63

PE
pessimus
12:12 16.11.2014.

ako su i rusija i nato povećali vojnu aktivnost na granici s ukrajinom, ne vidim u čemu je problem. ili bi to trebalo biti samo pravo natoa-a?

DU
Deleted user
12:12 16.11.2014.

Tomaševiću, ne laprdaj !

MT
mile the king
13:18 16.11.2014.

nisu se rusi razgoropadili, usa ce dobrovoljno krenuti u odstupanje, vidim rusi blokirali najsavremenije nato radare, ameri se busaju gigantskim nosačima, rusi prave male elektro podmornice... um caruje. na samitu u brizbejnu se izvinuo i otiša kući, čeka ga mama na ručku a i spava mu se. umetnost gluparenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije